H.K.H. Kronprinsessans tal vid invigningen av utställningen Värld av vatten

Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Fru statsråd,
Anställda på Naturhistoriska riksmuseet,
Mina damer och herrar,

När jag var barn hade jag en snigel, eller kanske rättare sagt en liten snäcka, som jag döpte till Johanna. Jag hittade Johanna en sommar på Öland och envisades med att ta henne hem till Stockholm.

Det gick bra till en början. Men så blev det kallt. Och jag insåg att Johanna kanske inte skulle överleva vintern. Hur övervintrar en snäcka? Så jag frågade mamma och pappa vad jag skulle göra. De visste inte, men tog kontakt med Naturhistoriska riksmuseet. Svaret lät inte vänta på sig. Vi var hjärtligt välkomna för att få veta mer.

Jag packade omsorgsfullt ner Johanna i sitt lilla terrarium. Och så gav vi oss i väg. Experter i vita rockar mötte oss på den pampiga trappan upp till museet. Jag fick chans att ställa alla frågor jag kunde komma på om övervintring. Ni kan förstå hur glad jag blev framåt våren när Johanna fortfarande var vid liv.

Jag är än i dag tacksam över att Naturhistoriska tog min oro på allvar! Och för att personalen så pedagogiskt förklarade för mig vad som krävdes för att Johanna skulle överleva. Jag har allt sedan dess – och nu så här många besök senare - stor respekt för er gedigna kunskap och pedagogiska sätt. Och jag vet att ni även i dag arbetar med att öka ungas förståelse och omtanke för naturen.

Mina damer och herrar,

Det var självklart för mig att tacka ja till att inviga utställningen Värld av Vatten i samband med återöppnandet av Naturhistoriska riksmuseet.

Jag har ett stort engagemang i vattenfrågor, bland annat som beskyddare i WaterAid, vars vision är en värld där alla har tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. I dag lever en fjärdedel av världens befolkning utan rent vatten och ordentlig sanitet. Ungefär 80 procent av alla sjukdomar som barn drabbas av anses bero på bristen på rent vatten.

Det är svårt för oss i Sverige att ta in. Här har vi inte behövt tänka på rent vatten. Det finns ju bara där när vi vrider på kranen. Men i takt med att klimatförändringarna blir mer påtagliga, har det börjat gå upp för många av oss att vi måste vara rädda om vårt vatten.

Kunskap är nyckeln till handlingskraft som leder till förändring. Det är därför er utställning är så viktig. Här får skolklasser och besökare bland annat lära sig om vattnets kretslopp, hur det fungerar och att det påverkas av oss människor. Jag fascineras fortfarande av att höra att vi dricker samma vatten som dinosaurierna - det lånas, används och återförs till vattnets kretslopp.

Mina damer och herrar,

Det är också fint att se hur Naturhistoriska riksmuseet har renoverats och återställts med inspiration från öppnandet av den nya museibyggnaden 1916. Då invigde min farfars farfar, Gustaf V, museet med ett leve för Sverige!

Byggnaden har sedan dess kallats för naturens palats. Här kan naturens mångfald utforskas och dess skönhet beundras. Här väcks upptäckarglädje. Och här kan barn få svar på frågor om allt från rymden till djur och natur. Precis som jag fick en gång för länge sedan.

Med glädje förklarar jag nu utställningen Värld av vatten öppnad!

Tack!