H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Kalmar län

Kalmar

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära invånare i Kalmar stad och län,

Jag vill börja med att tacka för det fina mottagandet i dag. Drottningen och jag gläds över att vara tillbaka i Kalmar. I denna vackra stad, på detta storslagna torg, omgivna av fantastisk 1600-tals-arkitektur. Vi är ju ofta här i länet, men lite oftare på andra sidan Kalmarsund.

Länet har förstås präglats av närheten till havet och sjöfarten vid sundet. Ni har sjöfartshögskola, sjöfartsmuseum och här förliste Regalskeppet Kronan 1676. Det var kanske inte så storslaget men själv minns jag S/S Brynhild, fartyget som jag och mina systrar färdades med till Öland. Vi steg på båten i Stockholm och kom fram till Borgholms hamn ett dygn senare. Då visste vi att det långa, härliga sommarlovet låg framför oss. Numera kommer vi över bron, men känslan finns kvar. På Öland har min familj och jag kunnat vila och koppla av, mer än någon annanstans.

2023 är ett mycket speciellt år. För Sverige och för mig personligen. Det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Just Kalmar har en central roll i denna del av Sveriges historia. Här utkämpades några av de sista striderna innan Gustav Vasa kunde överta makten i Sverige. 1523 upplöstes Kalmarunionen och Sverige blev en självständig nationalstat. Det var en dramatisk tid, våldsam och turbulent. Men sett i backspegeln var det början på vårt moderna Sverige.

Det är värt att fira – för alla svenskar, nya som gamla, från norr till söder! Drottningen och jag uppmärksammar detta dubbla jubileumsår genom att besöka Sveriges samtliga län och 21 residensstäder. I dag har turen kommit till Kalmar.

Som jag nämnde, är det också ett jubileumsår av lite mer personligt slag. Ölandsbron är ungefär lika gammal som min tid som statschef, 50 år. Jag var med och invigde den 1972, när jag fortfarande var kronprins. 1973 efterträdde jag min farfar, Gustaf VI Adolf, som kung och Sveriges regent. Ni ska veta att resorna och besöken runt om i landet har varit en av de mest givande uppgifterna för Drottningen och mig under de gångna åren. Och det är de fortfarande. Att få möta er, höra om era glädjeämnen och utmaningar.

Här i länet pågår utveckling och produktion på högsta nivå, till exempel vid företag som Scania i Oskarshamn, Södra Cell i Mönsterås och Modighs i Kalmar. Industriföretag som står sig väl i den globala konkurrensen inte bara på grund av sina produkter utan också för sina miljösatsningar. Linnéuniversitetet är ett ungt universitet som ger regionen möjligheter att arbeta med entreprenörskap och innovation på nya sätt. I möten mellan universitetet, näringslivet och samhället föds det spännande och nyskapande idéer.

Innan vi kom hit till Stortorget besökte vi Stadsparken, där jag planterade en ek. Eken har ju ett rejält rotsystem, både brett och djupt. Man kan tänka på samhället som en ek – knotigt och vildvuxet. Vår historia är rötterna, det som håller samhället upprätt när det stormar och ger näring till utveckling. Det är en fin bild att tänka sig att rotsystemet sträcker sig ut över hela landet. Överallt syns spåren av det som har varit. Även här i Kalmar!

Och med de orden vill jag tacka er för att ni kom hit i dag för att fira tillsammans med oss!

Tack!