H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Jämtlands län

Östersund

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding
Kommunstyrelsens ordförande
Regionstyrelsens ordförande
Kära länsbor

Varmt tack för det fina mottagandet vi har fått här i dag! Östersund är ju en av Sveriges främsta vintersportstäder, så Drottningen och jag är glada att vi hann hit medan det fortfarande är vintrigt.

I dag är det ett jubileumsbesök. Det är nämligen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung år 1523. Det året markerar på ett särskilt sätt tillblivelsen av vårt självständiga och moderna Sverige. Men värt att notera är att Jämtland inte blev en del av Sverige förrän 1645, efter freden i Brömsebro.

Men det är också ett personligt jubileumsår: för 50 år sedan efterträdde jag min farfar, Gustaf VI Adolf. Även om 50 år bara är en tiondel av 500 år, är det en lång tid. Och det har varit fantastiska år på många sätt. Något av det bästa har varit – och är fortfarande – att resa runt till Sveriges olika landsändar. Och att få ta del av den utveckling som ständigt pågår runt om i länen.

Mitt första minne från Östersund är redan från 1956, då jag fick följa med min mor, prinsessan Sibylla, vid invigningen av Näverede kraftstation. Sedan dess har jag och Drottningen varit här många gånger, till exempel 1986 när Östersund firade 200 år.

Jämtland har jag dessutom en lång och speciell relation till eftersom jag redan som nyfödd tilldelades titeln hertig av Jämtland. Som kronprins tillhörde jag fältjägarregementet I5 här i Östersund. Regementet lades så småningom ner, men glädjande nog har militär verksamhet nu återkommit till Östersund.

Som ni kanske vet har Drottningen och jag även en särskild koppling till länet genom en fjällstuga i Storlien, som har varit i familjens ägo sedan 1932. Mina föräldrar var där många gånger och här lärde sig också våra barn att uppskatta vintersporter och nu åker våra barnbarn skidor i samma backar.

På tal om vintersport - i publiken sitter några vi också har anledning att fira. Nämligen några av Sveriges finaste svenska vinteridrottare! Ni sätter Sverige på kartan och gör oss stolta och många gånger också oss väldigt nervösa. Dessutom inspirerar ni våra ungdomar att idrotta och åka skidor och tävla. Grattis, och ett stort tack till er!

I Jämtland har naturturismen ökat. Det är fantastiskt att folk, inte bara från olika delar av landet men också från hela världen, reser hit för skidåkning och fjällvandring. Jag har själv en minnesvärd naturupplevelse när jag skådade björn i Svaningen. Det finns ett fotografi som hänger på mitt kontor på Kungliga slottet, som ett minne av de vackra vyerna och den spännande händelsen.

I förmiddags var vi på Jamtli. Som vid tidigare besök slås man av hur fint museet väver samman dåtid och nutid. Där finns också samspelet mellan det specifikt jämtska och det nationella kulturarvet. Ja, vart jag än kommer tänker jag på hur engagemanget för den egna hembygden hänger ihop med känslan av att höra hemma i Sverige.

Ett varmt tack till alla er som kommit hit i dag för att fira tillsammans med oss.

Tack!

Till toppen