H.M. Konungens tal vid utdelningen av LRF:s mjölkmedalj

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Herr generaldirektör,
Herr förbundsordförande,
Ärade medaljörer,
Mina damer och herrar!

Varmt välkomna till Kungliga slottet. Här i Bernadottebiblioteket omges vi av vackra och praktfulla böcker som har tillhört mina förfäder och deras gemåler.

I hörnet, längst bort på min vänstra sida, återfinns min företrädare, kung Gustaf VI Adolfs gedigna boksamling. Och det var faktiskt min farfar som inledde traditionen att dela ut guldmedaljer till Sveriges mjölkbönder. Året var då 1958, och precis som nu 2023, var kravet att ha levererat prickfri mjölk i hela 23 år. Och det, ärade medaljörer, har även ni gjort. Det är en stor bedrift som förtjänar samhällets uppskattning.

Som Sveriges statschef delar jag årligen ut många medaljer. Och mjölkmedaljen ligger mig extra varmt om hjärtat.

Ärade medaljörer,
Mina damer och herrar.

Sveriges mjölkbönder har en stor och viktig uppgift, inte minst med dagens många utmaningar som exempelvis klimatförändringar, höjda priser på foder och drivmedel. Därutöver förväntas ni leva upp till god djurhälsa och djuromsorg, en lönsam och uthållig produktion samt nyttiga och säkra livsmedel. Ja, kraven är högt ställda på er.

Därför är Drottningen och jag mycket glada över att få ta emot er här på Slottet i dag, för att få tacka er för era insatser för Sverige.

Jag framför mina gratulationer till årets mottagare av guldmedaljen samt till Årets mjölkbonde 2023.

Tack!