H.K.H. Prins Daniels tal vid utdelning av Årets Peppare på Idrottsgalan

Avicii Arena, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Det sägs att tiden flyger iväg. Och det gör den. Men det finns ögonblick som bevisar motsatsen Då– klockorna stannar och hela Sverige väcks till liv.

10 juli 1994 – Fotbolls VM i USA, Sverige möter Rumänien och matchen avgörs på straffar. Tomas Ravelli chansar och slänger sig lågt i sitt vänstra hörn och räddar. Tiden stannar. En hel nation är vaken.

22 februari 2006 – OS i Turin. Anja Pärson gör sig redo för sitt andra slalom-åk, dimman ligger som ett vitt hav över backen. Bara den och Nicole Hospe står mellan Anja och det efterlängtade guldet. Hon är iväg. Tiden stannar, 0.29s före. En hel nation är vaken.

15 februari 2014 – OS i Sotji. Charlotte Kalla ger sig ut på sista sträckan i stafetten, 25.7s efter Finland och Tyskland. Ut ur det sista skogspartiet och in på stadion glider 3 atleter, inte 2. Kalla är ikapp. och tar innerspåret i den sista kurvan. Hon går om och flyger ensam över mållinjen.

Tiden stannar. En hel nation är vaken. Det är vid såna här tillfällen vi förstår att tid inte är konstant. Vi kan styra den. Idrott kan stanna klockan. Och när tiden stannar kastar sig främlingar i varandras famnar, generationer inspireras och gemensamma minnen skapas.

16 januari 2023 – Idrottsgalan. En hyllning till Sveriges främsta idrottare, till er som har gett och ger så mycket till Sverige. Såna här idrottsprestationer kräver stor talang och extremt hård träning, men inte bara det, det kommer också ur en jordmån som är vår starka svenska idrottstradition; en livsstil, där idrott inte bara är något man ser på tv, utan något man får prova på, något man gör, en naturlig del av livet.

I dag är den traditionen tyvärr hotad, när alldeles för många barn och unga sitter för mycket och rör sig för lite. Det är en sak om vi får färre segrar att fira på galor som den här. Det kan vi faktiskt leva med. Trots allt.

Vad vi däremot inte kan acceptera, är risken att våra barn och unga drar på sig livsstilsrelaterade sjukdomar senare i livet. För att vi inte gav dom det dom behövde. Här har tiden har inte stannat. En hel nation har inte vaknat. Än.

Därför är det en ära för mig att uppmärksamma de som bidrar. De som samlar människor och kraft. De som inspirerar och jobbar för våra barns hälsa.