H.M. Konungens välkomstord vid Gastronomiska Akademiens presentation av ”Stockholm – Europas gastronomiska huvudstad 2023”

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Fru statsråd,
Akademiledamöter,
Matintresserade!

Välkomna till Kungliga slottet och Bernadottebiblioteket!

Och för er som är tillresta, välkomna till Stockholm – Europas gastronomiska huvudstad 2023!

Ärade gäster, som ni kanske känner till har detta bibliotek sitt namn efter min franske anfader, Jean Baptiste Bernadotte. För mer än 200 år sedan blev han kung Karl XIV Johan.

Ska vi vara ärliga så var det väl så att Karl Johan aldrig riktigt hittade hem i det svenska köket. Han behöll sina franska vanor, men bidrog faktiskt också till att introducera en viss matsvamp i sitt nya hemland, som sedermera blev kallad för Karl Johansvamp.

Men sedan dess har det hänt enormt mycket inom svensk gastronomi! Jag kan verkligen önska att han hade fått uppleva det:

Svensk matkultur av i dag kännetecknas av mötet mellan tradition och nytänkande.
Av hållbart producerade råvaror från vår rika natur och det vårt jordbruk producerar.
Och av skickliga yrkesmän och yrkeskvinnor, som förädlar dessa råvaror till enastående måltidsupplevelser.

När Stockholm nu utsetts till Europas gastronomiska huvudstad är det ett unikt tillfälle att presentera det svenska köket för världen. Den möjligheten hoppas jag att vi ska ta väl vara på – och med gemensamma krafter genomföra!

Just detta med samarbete är centralt. Därför är jag glad att ni är så många som är här i dag, från både regeringen och Stockholms stad, från besöksnäringen och akademierna.

Ni behövs alla för att det här ska bli framgångsrikt.

För att återvända till Karl Johan så var en av de första saker han gjorde, som kronprins, att grunda Kungl. skogs- och lantbruksakademien, KSLA. I dag har KSLA ett allt flitigare utbyte med Gastronomiska akademien. Inte minst rörande det gastronomiska huvudstadsår som vi har framför oss.

Detta gläder mig mycket och jag är säker på att det också skulle ha glatt min kräsne anfader.

Nu ser jag fram emot en givande förmiddag i gastronomins tecken. Återigen, varmt välkomna!