H.K.H Prins Carl Philips förinspelade tal vid lanseringen av dyslexiverktyget ”Det stora äventyret”

Solna Folkets hus

(Det talade ordet gäller)

Hej!

För sju år sedan grundade Prinsessan Sofia och jag vår stiftelse, med visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. En viktig sak som vi kan göra för att nå dit, det är att stärka barns och ungas läsning.

Att kunna läsa är en förutsättning för att kunna delta i samhället fullt ut. Det är ett sätt att förstå sig själv och andra bättre. I böckernas värld kan du få nya perspektiv, lära dig nya saker, och ge dig ut på fantastiska äventyr.

Men, för den som har dyslexi kan läsningen vara svår. När bokstäverna flyter ihop, eller hoppar runt på sidan. Då kan det där med att läsa kännas mer som ett omöjligt uppdrag än ett spännande äventyr. Så har det i alla fall varit för mig, som också har dyslexi.

Om du som lyssnar på det här är en av de som tycker att det känns tufft att läsa: Tro mig, du är inte ensam! Men oavsett om du läser med ögonen, öronen eller fingrarna: Ju mer du tränar, desto lättare blir det faktiskt. Och kom ihåg att du alltid kan fråga en vuxen om hjälp.

Vi som är vuxna, vi behöver ta ansvar och ge alla barn förutsättningar att känna läsglädje. Det här är något som vi på vår stiftelse gärna vill hjälpa till med. Och det är därför som vi i dag lanserar ”Det stora äventyret”, ett metodspel som tagits fram i samarbete med Dimh.

Jag hoppas att det här spelet ska bidra till att fler barn och unga ska känna att läsning är för dem. Och att det i förlängningen ska ge dem ännu större frihet att vara sig själva.

Tack!