H.K.H. Kronprinsessans tal vid Ölandsbrons 50-årsjubileum

Färjestaden

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Företrädare för Borgholms, Kalmar och Mörbylånga kommuner,
Kära ölänningar,
Mina damer och herrar,

Det har gått precis 50 år sedan min far, då Sveriges kronprins, invigde Ölandsbron.

Och jag är så glad för möjligheten att i dag få gå i min pappas fotspår, och att fira detta jubileum med er!

Kära jubileumsfirare!

Få saker är så fulla av kraft som en bro.
Kraft, som i en stabil konstruktion i armerad betong.
Kraft, som i den fysiska, sammanbindande länk som en bro utgör.
Och slutligen, kraften som ligger i att människor kan röra sig fritt – kan resa, upptäcka och mötas.

Precis som man gör här, på Öland och i Kalmar, sammanbundna av denna bro sedan ett halvt sekel tillbaka. En bro som miljoner människor passerar varje år, och som betyder så mycket för hela den här regionen.

En berättelse säger att det finns omkring 20 000 bultar i Ölandsbron. Men det har vi lärt oss i dag inte stämmer. Däremot finns det hundratusentals skruvar! Och det finns nog minst lika många olika skäl att åka på den:

För väldigt många människor är bron vägen till jobbet och hem.
Vägen till vänner och familj.
Eller vägen till nya upplevelser – som den här helgens härliga skördefest här på Öland!

När jag själv var barn var Ölandsbron porten till ett oändligt sommarlov, till jordgubbar och bad och Alvaret i försommarblom.

Sommarloven känns kanske inte fullt lika oändliga i dag... tyvärr! Men det är fortfarande något alldeles speciellt med det där ögonblicket, oavsett årstid, när man rullar upp på bron från fastlandet, och man ser ut över det glittrande Kalmarsund. Det händer något med kroppen och själen då.

Det där är också en slags kraft; de känslor och minnen som vi förknippar med detta mäktiga byggnadsverk. Och jag är särskilt glad att just det – människors egna minnen av bron – är något som man kommer att ta vara på, i den utställning på Kalmar slott som jag besökte tidigare i dag.

Kära jubileumsfirare!

Oavsett om man är bofast eller sommarölänning, pendlare eller turist – Ölandsbron är en förutsättning för att den här delen av Sverige ska leva och utvecklas. Och för att fler ska kunna ta del av allt det fina som Öland och Kalmarregionen har att erbjuda.

I dag firar vi 50 år med Ölandsbron – och vi ser fram emot många fler.

Tack!

Till toppen