H.M. Drottningens tal vid invigningen av Drottning Silvias Konsertsal

Lilla Akademien, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Ers Majestät,

Ers Excellens,

Kära vänner till Lilla Akademien

Som stolt beskyddare av denna fantastiska musikskola har jag i många år följt er, fått uppleva många ljuvliga musikstunder och hänförts av alla de unga talanger som Nina Balabina och hennes skickliga lärare lärt upp.

Nu står jag här – äntligen! – i den konsertsal som bär mitt namn.

Här har det, tack vare många generösa sponsorer och ett djupt engagemang från Nina och styrelsen, skapats något mycket spännande. Modern arkitektur i en gammal byggnad med den allra senaste digitala tekniken och en akustik i världsklass.

Kungen och jag gratulerar Lilla Akademien till detta fina tillskott, ett rum för musikaliska möten, där jag hoppas att barn och ungdomar från Stockholm, från Sverige och ja, från hela världen kan upptäcka musikens helande och berikande kraft.