H.M. Konungens tack till deltagarna i Olympiska spelen i Tokyo och Peking

Stadshuset, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära OS-trupper – aktiva och ledare,
Mina damer och herrar,

Vad roligt det är att äntligen få träffa er! Både Drottningen och jag har ju haft glädjen att vara med på plats vid ett stort antal OS genom åren. Men under spelen i Tokyo och Peking fick vi följa er hemifrån i stället på grund av pandemin.

Vi önskar förstås att vi kunde ha varit på plats på läktarna. Men det har varit enormt spännande att följa er på distans. Och så har vi ju fått glädjas åt många svenska medaljer!

Medaljmålen nåddes i både Tokyo och Peking. Det senare var till och med det bästa vinter-OS någonsin för svensk del, med hela 18 medaljer.

Men oavsett om ni själva har stått på pallen eller om ni har stöttat era kamrater på deras väg dit, så har ni alla – aktiva och ledare – haft en del i de svenska framgångarna. Jag hoppas också att ni har känt stödet från alla oss stolta idrottsvänner här hemma i Sverige.

Kära olympier, jag är glad över att Svenska Olympiska Kommittén har tagit det här trevliga initiativet att samla er här i dag.

Härmed vill jag framföra mitt och min familjs varma tack för alla era goda insatser.

Tack för att ni, som alltid, håller den svenska fanan högt!