H.K.H. Prinsessan Sofias tal vid Sophiahemmet högskolas examensceremoni

Stadshuset, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära Sophiasystrar, barnmorskor, specialistsjuksköterskor, Silviasystrar och Silviasjuksköterskor!

Kära Sophiasystrar, barnmorskor, specialistsjuksköterskor, Silviasystrar och Silviasjuksköterskor!

Äntligen samlas vi här igen, i Blå Hallen, för ert stora examensfirande. Jag är väldigt glad att vara här med er i dag.

Blickar man tillbaka ett par år, och nu även på den nuvarande situationen i Ukraina och närliggande länder så är det en sak som är tydlig:

När allt annat ser ut att falla ihop så står sjukvårdspersonalen stadigt kvar. Hela världen ser att ert yrke är mer än ett jobb.

Jag förstår att åren som gått har varit en påfrestning för många. Det studentliv ni möjligtvis såg framför er försvann över en natt och ni fick övergå till distansundervisning.

Jag är imponerad av den snabba omställning som ni gjorde, och av den ansvarskänsla och drivkraft som har tagit er i mål.

Under mina sex år som hedersordförande för Sophiahemmet, ideell förening har jag haft förmånen att träffa många av er, både studenter och medarbetare.

Jag känner en stor respekt för den kunskap, kompetens och ödmjukhet som ni står för. Och som ni förmedlar till de personer ni vårdar.

Ni har alla hunnit använda er av er kunskap i vården och ert inflytande kommer att vara centralt för att fortsätta verka för en god hälsa, vård och omsorg.

Att få vara en del av er och Sophiahemmets viktiga traditioner ger en känsla av gemenskap – att vi alla är en del av något större. Och att vi gör skillnad, tillsammans.

Och nu ska ni fortsätta göra skillnad för människor, i livets alla skeden, under många år framöver.

Jag önskar er alla varmt lycka till i framtiden!

Till toppen