H.K.H. Prins Carl Philips högtidstal i samband med Vasaloppets 100-årsjubileum

Mora kyrka

(Det talade ordet gäller)

Kära Vasaloppsvänner,

I många familjer i vårt land är Vasaloppet en erfarenhet som man har gemensamt, mellan generationerna. Så är det även i min egen familj och det är jag väldigt glad för.

Vasaloppet är en symbol för Sverige och för vår historia. Det är en fantastisk folkfest. Och just i år en otroligt pigg hundraåring!

En 100-åring som dessutom är väldigt omtyckt. Som får dig att vakna med fjärilar i magen och gå upp i gryningen. Som får dig att svettas, våndas, lägga ner hur mycket tid som helst – för att sedan vilja göra om alltihop igen, 9 mil senare.

Så vital är nog bara den hundraåring som följer med sin tid och som fortsätter utvecklas.

Vasaloppet är en symbol för Sverige och för vår historia. Det är en fantastisk folkfest. Och just i år en otroligt pigg hundraåring!

H.K.H Prins Carl Philip

Jag ska inte försöka mig på någon fullständig historieskrivning. Men eftersom Vasaloppet är nio mil långt vill jag nämna nio olika ”milstolpar”:

Vi startar förstås i Sälen, den 19 mars 1922, där det allra första Vasaloppet tar sin början. Då var 139 personer anmälda, mot idag över 47 000 anmälda till Vinterveckan.

  • Redan ett år senare passerar vi den första milstolpen. Då blir fröken Margit Nordin från Grängesberg den första kvinnan att genomföra loppet. Hon är utbildad gymnastiklärare och sjukgymnast och vill testa om hon klarar hela loppet. Och visst gör hon det, med en tid på strax över tio timmar.
  • Nästa milstolpe kommer 1925, när Sven Jerring gör det första svenska direktsända idrottsreportaget i svensk radio. Det fortsätter han med ända in på 70-talet. Jerrings röst kom att förena svenska folket framför radioapparaterna, precis som Jacob Hårds röst förenar svenska folket framför tv-apparaterna i nutid.

  • Den tredje milstolpen inträffar 1943, när en 25-årig Nils Karlsson från Mora vinner sitt första Vasalopp. ”Mora-Nisse” med den röda mössan blir rikskänd och vinner nio av de totalt tio lopp han ställer upp i. Få personer har spelat en lika stor roll i Vasaloppets historia som han. 2017 skulle Mora-Nisse ha fyllt hundra, och det året är startfältet alldeles rött av alla åkare som hedrar hans minne – självklart genom att bära en röd toppluva.
  • Fjärde milstolpen: 1961. Antalet deltagare har nu ökat så kraftigt att starten måste flyttas från Sälens by till Berga by. Därifrån går fortfarande starten, med det där mäktiga ljudet som bara uppstår när 10 000-tals längdåkare startar samtidigt.

Här, mina vänner, vill jag bara flika in, att om vi tänker oss de här hundra åren som ett Vasalopp så är vi ungefär vid Evertsberg nu. Så, ni får hålla ut!

  • Den femte milstolpen kommer 1977. Då har Vasaloppet för första gången över 10 000 startande. En av dem är min far, som åker på 8.12. Uppenbarligen får han blodad tand, för precis som många andra åkare ville han anta utmaningen fler gånger.
  • Men nu börjar det bli fler som vill åka än vad spåren räcker till för. Det tar oss till sjätte milstolpen, 1979. Då lanseras Öppet spår, som ger fler möjligheten att åka. Jag har själv åkt Öppet spår 2004, mitt allra första Vasalopp!
  • 1981 kommer den sjunde milstolpen. Efter nästan 60 år öppnas Vasaloppet återigen för kvinnliga tävlande. Vid det här laget är Margit Nordin 83 år och så sent som året därpå, bara några månader före sin död, är Margit på plats i Mora och hjälper Sven ”Plex” med kommentarerna.
  • Och nu tar vi ett stort kliv fram till åttonde milstolpen, när Vasaloppets sommarvecka har premiär 2009. Det här blir första året som man kan både skida, springa och cykla ”i fäders spår”.
  • Och så kommer vi till den nionde och sista milstolpen: Den fantastiska Jubileumsvasan som hölls för några veckor sedan! Vi är många som har följt deltagarnas noggranna förberedelser. De har åkt på tjärade träskidor, med tung utrustning, i vadmals-byxor och med marsipan i stället för energibars i fickan. En stor eloge till alla er som var delaktiga i att genomföra den här ganska galna och väldigt roliga idén.

Och nu, mina vänner, är vi i mål. På söndag är det dags, då går starten vid Berga by för det 98:e Vasaloppet.

Nio mil senare pustar vi ut och värmer oss med lite blåbärssoppa. Men efter det laddar vi om, för nästa sekel i Vasaloppets stolta historia! I fäders spår. För framtids segrar.

Till alla er som är och varit en del av Vasaloppets första hundra år: Mina varmaste gratulationer, och stort lycka till i framtiden!

Till toppen