H.K.H. Kronprinsessans tal vid Pep-forum

Quality Friends Hotel, Solna

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Den här hösten har vi äntligen börjat kunna träffas igen, på riktigt.

Prins Daniel och jag är otroligt glada över att vi i år kan vara här, tillsammans med er. Det är fantastiskt roligt att ni är så många som är med oss här i dag, antingen här i salen eller digitalt, alla ni som delar vårt engagemang för att barn och unga i Sverige – alla barn och unga – ska må bättre.

I mer än ett och ett halvt år har vi levt med en global pandemi. Den har på sätt och vis drabbat oss alla – men konsekvenserna har inte fördelats jämlikt. Vissa grupper och vissa områden har drabbats mycket hårdare än andra.

Barnen – brukar det sägas – har klarat sig bra. Det är mycket ovanligt att barn blivit allvarligt sjuka. Och det är sant, men ni som sitter här i dag vet att det inte är hela sanningen. För många barn har drabbats hårt, både fysiskt och mentalt. Distansundervisning och inställda fritidsaktiviteter har betytt ökad isolering och mer stillasittande för många. Särskilt hårt slår sådana begränsningar mot barn som redan har det svårt ekonomiskt och socialt. Som alltid. Vi kommer att få höra mer om detta alldeles strax. Och det blir alltså avstampet för Pep Forum 2021.

Stillasittandet började inte med pandemin – och det upphör inte med pandemin. Våra barn och unga behöver hjälp att stänga igen datorn, lägga undan mobilen och gå ut och röra på sig. De behöver hjälp med goda kost- och motionsvanor. Allt det där som lägger grunden för ett hälsosamt liv.

Om vi som är vuxna hjälper dem kommer Sverige att må bättre.

H.K.H. Kronprinsessan

Samtidigt har pandemin förstärkt flera positiva trender. Till exempel förlängde många förskolor tiden utomhus. Syftet var smittskydd, men vi vet att utomhusleken främjar små barns rörelse.

Och när utbudet av aktiviteter minskade var det många som sökte sig ut i naturen. Friluftslivet blev ett sätt att mötas, också över generationsgränserna. Just detta gläder mig särskilt mycket. När jag för några år sedan genomförde vandringar i alla Sveriges landskap, slogs jag återigen av vilken skatt naturen är, och den är tillgänglig för alla, stor som liten. Ingen i Sverige har långt till naturen.

Mina damer och herrar, låt oss ta fasta på de positiva trenderna. Låt oss fortsätta dela med oss av goda idéer. Låt oss fortsätta att inspirera varandra.

Jag är övertygad om att med den kompetens som finns samlad i den här salen, och med den sammanlagda räckvidden av våra nätverk, kan vi nå ännu längre, till ännu fler. Idrottslärare och folkhälsoforskare, scoutledare och kommunalråd, sponsorer och skolsköterskor – alla är lika viktiga i arbetet för att ge varje barn i hela Sverige en aktiv vardag.

För stillasittandet började inte med pandemin – och det upphör inte med pandemin. Våra barn och unga behöver hjälp att stänga igen datorn, lägga undan mobilen och gå ut och röra på sig. De behöver hjälp med goda kost- och motionsvanor. Allt det där som lägger grunden för ett hälsosamt liv.

Om vi som är vuxna hjälper dem kommer Sverige att må bättre.

Tack – och varmt välkomna!