H.M. Drottningens hälsning vid Barncancergalan

(Det talade ordet gäller)

Då och då är alla människor med om något som ger livet en ny riktning.

En gång för många år besökte jag en svensk barncanceravdelning. Trots att alla barnen led av olika cancersjukdomar så var de underbart lekfulla och stojiga.

Men till några av rummen på avdelningen var dörrarna stängda. Där, fick jag veta, låg de barn som var för sjuka för att delta. Med föräldrarnas medgivande fick jag ändå möjlighet att träffa även dessa barn en liten stund.

I de mötena, som blev mycket fina och varma, blev det påtagligt hur skoningslöst denna sjukdom kan slå.

Detta var 37 år sen, och det var efter det som jag tackade ja till att bli beskyddare för Barncancerfonden.

Tack vare människors vilja att bidra kan Barncancerfonden finansiera forskning för att fler barn ska överleva cancer, och ge riktat stöd till dem som behöver det allra mest. Som beskyddare har jag på nära håll sett hur livsavgörande det kan vara för dem som drabbats.

Jag vill därför rikta ett särskilt tack till alla er som är med och stödjer Barncancerfondens viktiga arbete.

Tack för att ni är med och räddar liv.