H.M. Konungens tal vid firande av Luleås 400-årsjubileum

Plats, exempelvis Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära Lulebor!

En stad är inte bara sina gator och sina hus, kyrkor och restauranger. En stad är också den plats där den ligger. Den är sina omgivningar. Och den är framför allt sina invånare!

Och Drottningen och jag är mycket glada för den här möjligheten, att vara här i dag och fira ert stora jubileum, tillsammans med er.

I år är det 400 år sedan kung Gustaf II Adolf gav Luleå stadsrättigheter.

Som allt som är riktigt värdefullt, växte Luleå långsamt. Ja, på grund av landhöjningen tvingades man ju till och med flytta staden efter bara några decennier och börja om från början.

När Erik Dahlbergh fick i uppdrag att avbilda Sveriges viktigaste städer och byggnader så kunde han inte låta bli att ”bättra på” bilden av Luleå. Det här var i skiftet mellan 1600-tal och 1700-tal – långt innan Photoshop var uppfunnet. Men Dahlbergh retuscherade friskt och ritade bland annat dit ett pampigt rådhus som inte fanns i verkligheten.

Men det var då, det. I dag behöver ingen hitta på och lägga till. Luleå har växt till en stad att vara stolt över.

Här finns i dag ett levande kulturliv.

Ett växande tekniskt universitet, som fyller 50 år i år och som vi ska besöka i morgon. Och så ett starkt näringsliv, som samarbetar med forskningen för att skapa välstånd och hållbara lösningar för framtiden. I Norrbotten, i Sverige och globalt.

En stad är inte bara sina gator och sina hus, kyrkor och restauranger. En stad är också den plats där den ligger. Den är sina omgivningar. Och den är framför allt sina invånare!

H.M. Konungen

Jag har själv haft förmånen att besöka Luleå vid flera tillfällen för att titta på olika forskningsprojekt. Det har varit allt från metallåtervinning till rymdteknologi. Mycket spännande!

Och så får vi ju inte glömma era duktiga idrottare! Till exempel Luleå hockeys damlag, som har tagit hela fyra guld på de sex säsonger de spelat i högsta serien. En enastående prestation.

Ja, här står vi nu i Stadsparken, som är alldeles nyrenoverad och upprustad. Kan man tänka sig en bättre present på ett 400-årskalas?

Det finns ett klassiskt uttryck som lyder ungefär såhär: ”Ett samhälle frodas när gamla män planterar träd, i vars skugga de vet att de aldrig får sitta”.

Tänkvärda ord, tycker jag. Och mot den bakgrunden känns det väl passande att jag får göra just detta – att symboliskt plantera en skogslönn – när jag alldeles strax har äran att återinviga Stadsparken.

Kära Lulebor! Jag önskar er all välgång inför framtiden. Och nu föreslår jag att vi gemensamt hyllar fyrahundraåringen.

Ett fyrfaldigt leve för Luleå – det leve! Hipp hipp…. Hurra, hurra, hurra, hurra!

Till toppen