H.M. Konungens hälsning till Frilufts­främjandets digitala stämma

Lovön, Ekerö

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,
Kära friluftsvänner!

Det är mycket det senaste året som blivit inställt. Eller omställt, precis som den här digitala riksstämman. Den första någonsin, har jag förstått!

Men en sak som är sig alldeles lik, trots pandemin, det är naturen.

Här i Sverige har vi haft den stora förmånen att kunna fortsätta vara ute i skog och mark när mycket annat stängts ner. Det har varit en viktig källa till kraft och tröst för många av oss.

Själv har jag alltid trivts fantastiskt bra med att vara utomhus. På skidor över fjället eller på strövtåg i skog och mark – till exempel här på Lovön, där världsarvet Drottningholm ligger.

Och det senaste året har jag märkt att jag fått sällskap av allt fler. När andra aktiviteter har ställts in har många sökt sig ut i naturen – för äventyr och avkoppling, men också för umgänge med släkt och vänner.

Givetvis måste vi förebygga onödigt slitage på känsliga naturmiljöer. Men att allt fler väljer att leva ett aktivt friluftsliv, och känner sig hemma i naturen – det är i grunden en positiv utveckling, som vi ska ta väl vara på.

I det arbetet är Friluftsfrämjandet en kraft att räkna med. Och jag är stolt över att vara beskyddare för en rörelse som skapar så mycket nytta och livslång glädje, för så många i vårt land.

Kära friluftsvänner! Jag ber jag att få önska er en givande riksstämma, en trevlig kväll och ett varmt lycka till med ert fortsatta arbete.

Tack!

Till toppen