H.K.H. Kronprinsessans hälsning vid Vårdgalan

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Det här året – med den pandemi som fortfarande råder – har satt vårt samhälle på prov. Inte minst sjukvården och alla er som arbetar i den.

Under den här tiden har jag fått möjligheten att träffa sjuksköterskor och andra vårdanställda runtom i Sverige.

De har generöst delat med sig av sina erfarenheter. Och jag har varje gång slagits av den enorma professionalitet som kännetecknar er yrkeskår.

När pandemin slog till var det många av er som från en dag till en annan fick kasta er in i helt nya arbetsuppgifter – ibland under väldigt tuffa förhållanden och med risk för er egen, och era familjers, hälsa.

Ni fick arbeta med en sjukdom som vi inte visste så mycket om – mer än att den var livsfarlig – och som vi fortfarande försöker komma underfund med.

Ni gjorde det, och ni gör det – målmedvetet, plikttroget och lojalt. Med fokus på patienternas bästa.

Jag tror att den rådande pandemin har varit en ögonöppnare för många: Människolivet är skört – därför måste sjukvården vara robust. Även på lång sikt.

Att bemöta en kris av den omfattning som covid-19 innebär – det är en stor bedrift. Att samtidigt klara av att utveckla och förbättra vården – det är särskilt imponerande.

Därför är jag väldigt glad för den här möjligheten att skicka en hälsning till alla er som är med och firar årets Vårdgala.

Att driva förändring, som ni som är nominerade har gjort, och att sätta patienten i centrum; det kräver engagemang, det kräver ork – och ganska ofta en hel del mod.

Det modet kan vara skillnaden mellan ett liv som tar slut i förtid och ett liv som får en ny chans.

Det har jag själv sett, på nära håll, och jag vet hur mycket det betyder: Det betyder allt.

Så, från hjärtat på mig och väldigt många andra i vårt land: Ett varmt tack för allt ni gör.

Jag önskar er all kraft ni behöver i ert fortsatta viktiga arbete.

Tack.