Hälsning från H.K.H. Prins Daniel vid SM i Ung företagsamhet

från Haga slott

(Det talade ordet gäller)

Tack för den här möjligheten att få hälsa till alla er som tävlar i årets SM i ung företagsamhet.

Jag har haft förmånen att träffa många av er under året och jag slås ofta av ert härliga driv och er förmåga att komma på bra affärsmöjligheter.

Det är många företag och människor som har det tufft just nu. Men en sak har verkligen blivit tydligt under den här pandemin – och det är hur centrala företagen är för vårt samhälle. Våra företag skapar arbetstillfällen, ser till att vi har en ekonomi som utvecklas och erbjuder produkter och tjänster som vi alla behöver.

Tack vare modiga entreprenörer, är Sverige ett rikt land i dag; ett land med resurser, ett land som förhoppningsvis kommer att klara sig förhållandevis bra i den här krisen. Ett land där det finns många unga som ser entreprenörskap som en möjlig framtidssysselsättning, sådana som ni!

Mitt i alla sorgliga nyheter som vi nu lever med, så kan jag inte låta bli att känna glädje och stolthet över våra svenska entreprenörer.

Som har förmågan att tänka nytt i svåra lägen, att bidra till nya lösningar. Vi ser restauranger som donerar luncher till vårdanställda. Techföretag som kommer på nya smarta tekniska lösningar. Och stora industriföretag som ställer om för att tillverka sjukvårdsutrustning.

Jag hoppas och tror att när vi kommer ur den här svåra tiden så kommer vi att göra det med en stark framtidstro – och en ny uppskattning för våra företag och vad de bidrar med. Och det är ingen dålig start för unga företagare som er.

Nu önskar jag er alla ett stort lycka till i årets SM!