H.M. Konungens tal vid 100-årsjubileum för Kungliga Ingenjörsvetenskaps­akademien

Stockholms stadshus

(Det talade ordet gäller)

Ers Majestät,
Ers Kunglig Höghet,
Talmän,
Statsråd,
Excellences,
Honoured guests.

As Patron of the Royal Swedish Academy for the Engineering Sciences, it is an honour to be here this evening, as we celebrate the Academy’s 100th anniversary. A special welcome to our foreign guests; I hope you will forgive me for switching to Swedish.

Mina damer och herrar,
Vetenskapen går framåt. Vi lever allt längre. I Sverige har vi i dag massor av hundraåringar – det vet jag, för jag har skickat telegram till allihop.

En del av dem är relativt pigga och rörliga. Och många har stor glädje av svenska uppfinningar såsom pacemakern och rollatorn.

Ändå är det väl inte så värst många hundraåringar som kan kallas ”unga och lovande”. Åtminstone inte med trovärdighet.

Men - ingen regel utan undantag!

Och, ja, nu förstår ni kanske vart jag är på väg.

Jag vill nämligen hävda att den hundraåring som vi firar ikväll är just ung och lovande.

En annan publik hade kanske nöjt sig med detta. Men nu är det här en vetenskapsakademi. Många av er arbetar på olika sätt med forskning. Och jag misstänker att ni förväntar er att jag nu ska belägga mitt påstående.

Så därför, mina damer och herrar, låt mig presentera: tre belägg för att världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi, IVA, är både ung och lovande.

För det första:

Visst har IVA hunnit med en hel del: Under hundra år har den varit central i arbetet för att främja forskning och utveckling, och att stärka svensk konkurrenskraft.

Men av de svenska kungliga akademierna hör IVA ändå till de allra yngsta. Så att akademin är ung är alltså ett faktum! Åtminstone relativt sett.

För det andra:

Ungdom handlar lika mycket om inställning som om ålder. Att vara ung är att vara nyfiken, rörlig och förändringsbenägen.

Allt detta är IVA. Ända sedan starten har akademien ständigt utvecklats och förnyats. Till exempel har man ändrat sina stadgar inte mindre än 20 gånger.

Och när det kommer till rörligheten så är det en synnerligen berest hundraåring vi har att göra med. Det kan jag personligen intyga, som varit med på många av akademiens teknikresor, både i och utanför Sverige. Vi har bland annat varit i Japan, USA, Brasilien och Ryssland. Intensivt, spännande och oerhört lärorikt. Ett stort tack för den möjligheten!

För det tredje:

”Lovande”. Det finns en annan akademi, som ger ut en egen ordlista. Enligt den betyder lovande ”någon eller något som ger hopp för framtiden”.

Gör IVA detta? Ja, mina damer och herrar. Det vill jag bestämt hävda.

Ta bara några av de program som akademien bedriver: för fler unga ingenjörer, för ett starkare entreprenörskap, för en utveckling som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar.

Vad är allt detta, om inte starka skäl att känna just hopp för framtiden?

Mina damer och herrar. Jag har härmed framfört mina belägg för att denna hundraåring är både ung och lovande.

Jag hoppas att ni håller med mig, och att vi tillsammans kan bekräfta detta med ett fyrfaldigt leve för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien!

Den leve - hurra, hurra, hurra, hurra!

Till toppen