H.K.H. Prinsessan Sofias tal i samband med lansering av rapporten #viberättar

Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Tänk en värld utan internet.
Skönt, skulle vissa tänka.
Tråkigt, tror jag att många fler skulle tänka.

Internet är ju så otroligt kraftfullt och behändigt, samtidigt som tillgången till denna virtuella värld kom till oss helt utan regler och ramverk.

En värld som idag är helt integrerad i våra barns liv – och ofta utan vuxnas närvaro.

För det är så det ser ut. Vi vet att majoriteten av alla barn vill prata med vuxna om sin nätvardag, men känner att de inte kan det på grund av okunskap.

Vi vill börja med att rikta er uppmärksamhet till den 13-åriga killen, som får höra via Snapchat av andra på skolan att han är äcklig, konstig och aldrig kommer att bli omtyckt på grund av sin sexuella läggning.

Den 15-åriga tjejen, vars privata video spreds över hela skolan och även utanför och som efter det fick leva med epitetet ”hora”.

Och till hon som till slut har skickat bilder på sig själv till killar på nätet för att hon vill undvika tjat. Nu känner hon skam men vågar inte sluta.

Den 16-åriga killen som inte vill spela med längre i det accepterande sättet att skicka kränkande kommentarer och hot till andra. Men han vet inte heller hur han ska sluta.

Jag vill lyfta mamman vars son tog livet av sig och fick meddelanden på Facebook att hon får skylla sig själv för att hon tydligen inte kan ta hand om sitt barn.

Och till sist, hon som vill visa att hennes syster med Downs syndrom är värd allt, men får höra att hennes syster är ett missfoster och inte borde leva.

Detta är några få av de hundratals berättelser vi fått till oss på Stiftelsen genom #viberättar, nejtillnäthat och alla de skolbesök vi genomför.

Vi känner så starkt att det hårda klimat som mer och mer normaliseras på nätet måste stoppas. Och detta vill vi göra tillsammans.

Vårt syfte med stiftelsen är att vara en stark och tydlig plattform för barn att ha en röst, för att samla experter inom detta område och hitta lösningar.

Vi vill ingjuta mod i alla som står vid sidan och tittar på, att våga agera. Och vi vill rikta vår uppmärksamhet till de främsta experterna - vilket är barnen.

För deras skull måste vi agera förebilder, speciellt vi som är föräldrar. De ser vad vi gör. Vi måste visa att vi ser, vi hör och vi förstår. Och agerar när barnet är utsatt eller utsätter någon annan för näthat. Vi måste vara tydliga med att hot är olagligt och att du kan få hjälp.

Med den här rapporten vill vi bidra med information och lösningar och vi vill sätta stopp för ett av vår tids stora samhällsproblem.

Tack!

Till toppen