H.M. Konungens tal vid invigning av utställningen ”Se på mattorna – det är jag”

Bernadottegalleriet, Kungl. Slottet

(Det talade ordet gäller)

Ers Majestät,
Ers Excellens,
Mina damer och herrar

Det finns en vacker strof av Verner von Heidenstam som jag tror ni alla känner igen:

”Jag längtar marken, jag längtar stenarna, där barn jag lekt.”

För mig personligen känns de orden särskilt aktuella just i dag, när vi inviger denna utställning.

Ända sedan jag var liten har jag varit omgiven av Märta Måås-Fjetterströms mattor och vävnader. De fanns både i vårt eget hem och hemma hos min farfar, Kung Gustaf VI Adolf. Och även hos våra släktingar i Danmark och Norge.

Ja, de är verkligen ”mattorna där barn jag lekt” – med klossar och bilar; på Haga, Ulriksdal, Sofiero och Solliden.

Märta Måås Fjetterströms mattor är en del av vår familjs historia. Men de är också svensk designhistoria.

Det här var ju en period när design inte bara skulle vara något vackert att titta på utan även ha funktion och ett innehåll. Det passade Märta Måås-Fjetterström bra!

En gång på 1930-talet var det en journalist som bad henne beskriva sitt konstnärskap. Då svarade hon - faktiskt lite skarpt – ”Se på mattorna! Det är jag”.

Med det menade hon att mattorna kunde och skulle tala för sig själva. Och det är förstås därför utställningen heter just så: Se på mattorna – det är jag.

Märta Måås-Fjetterström inspirerades av allt från orientaliska mattor till skånska åkdynor. Men kanske allra mest av naturen. Där har vi ett intresse vi delar!

I Vadstena där hon växte upp fanns det stora lövträd som hon ofta talade om och inspirerades av. Kanske är det dem vi ser i Rikssalen?

Tanken på en utställning om Märta Måås-Fjetterström här på Kungliga slottet har funnits länge. Och nu passade det ju särskilt bra, eftersom hennes verkstad fyller 100 år i år.

Det här är faktiskt en av de största utställningar vi har gjort på Kungliga slottet. Och det är med glädje som jag härmed förklarar utställningen invigd!

Till toppen