H.M. Drottningens tal vid seminarium i Stiftelsen Drottning Silvias Jubileumsfond

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Det är en stor glädje för mig att hälsa er alla varmt välkomna till dagens seminarium, här i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

För mer än 25 år sedan, i samband med min 50-årsdag, fick jag en fantastisk gåva av svenska folket: en check på åtta miljoner kronor.
Den skulle utgöra grundplåten till Fonden för forskning om barn och funktionshinder i mitt namn. Jag har svårt att föreställa mig en mer värdefull och meningsfull gåva.

Med åren har fondens medel förvaltats så väl, att vi i dag har ett mer än fyra gånger så stort kapital. Och detta trots att vi varje år delar ut stipendier på mellan åttahundra tusen och en miljon kronor.

Vi kommer i eftermiddag att få höra mer om vad tidigare stipendier använts till och om den nytta de har gjort för barn med olika behov.
Kära forskargruppsledare, handledare och ledare för relevanta institutioner: jag är glad att just ni är här i dag. Vi vill att ni ska veta att det finns medel att söka för era doktorander. De behöver all hjälp för att få mer tid för sin viktiga forskning.

Än en gång - varmt välkomna till Kungliga slottet!

Nu lämnar jag ordet till fondens vice ordförande, professor Elisabeth Olsson.