H.M. Konungens välkomsttal vid Världens musik och mat

Stenhammar, Flen

(Det talade ordet gäller)

Kära gäster, från Flen med omnejd.

Det finns ett ordspråk som säger att ”en främling är bara en vän du inte träffat ännu”. Det är tänkvärt tycker jag.

När jag ser ut här från scenen ser jag både gamla, nya och blivande vänner. Väldigt trevligt att ni är så många! Tack för att ni valt att komma hit i dag.

För Drottningen och mig är Stenhammar ett andra hem. Och det är med stor glädje vi hälsar er alla varmt välkomna hem till oss!

Min farfars bror, Prins Vilhelm, brukade hålla stora midsommarfester här på Stenhammar. Man kanske kan se den här tillställningen som lite av en blinkning till honom och till den trevliga traditionen.

Prins Vilhelm var för övrigt en berest man, med ett stort intresse för andra länder och kulturer. Den här festen hade han inte velat missa, det är jag säker på!

Kära gäster. Mat och musik förenar människor. Så har det varit i alla tider och i alla kulturer.

Den gemensamma måltiden väver samman vänner och familjer. Men den kan också vara en väg att lära känna nya människor och kulturer. I alla fall om man vågar öppna sig för nya smaker, och tacka ja till det som bjuds! Gör man det blir livet både rikare och roligare.

På samma sätt är det förstås med musik. Precis som maten bygger den broar mellan människor, tvärs över fördomar och språkbarriärer. Flen Världsorkester, som kommer att spela här i dag, är ett lysande exempel på det.

Ni är många som lagt ner ett stort arbete för att ordna denna matbasar och integrationsfest. Till er alla vill jag säga: stort tack.

Återigen: ”en främling är bara en vän du inte träffat ännu”. Låt oss ta fasta på det! Och låt oss tillsammans göra den här festen till startpunkten för många nya vänskaper.

Återigen, varmt välkomna.