H.K.H. Prins Carl Philips tal vid invigning av Sjöräddnings­sällskapets stationshus

Hammarby, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära gäster!

Sverige har en stark tradition av ideellt engagemang. Både i och utanför föreningslivet. Vårt land är fullt av ideella krafter – människor, som ger av sin tid till det som de tycker är viktigt. Från knattefotboll till krisberedskap.

En sak har alla de här människorna gemensamt: viljan att hjälpa andra. Den viljan är en stark positiv kraft. Ja, den är till och med en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera. Det ser vi exempel på varje dag.

För oss som gillar båtar och skärgård finns det en frivilligorganisation som ligger oss särskilt varmt om hjärtat: Svenska Sjöräddningssällskapet, en pigg 112-åring.

Fler än 2200 sjöräddare på 71 stationer hjälps åt att stå redo att bemanna båtarna, och kunna lämna kaj inom 15 minuter. Dygnet runt, året runt – allt för att kunna rädda liv till sjöss.

I går fick jag själv möjlighet att följa med en dag ombord på Rescue Rebecka af Odd Fellow. Och jag blev djupt imponerad av den kompetens och det engagemang som besättningen gav prov på.

Svenska Sjöräddningssällskapet är en organisation som verkligen gör skillnad. Jag kommer att följa er i framtiden. Och, vem vet, kanske kommer jag själv att behöva er hjälp någon gång?

Det är en ära för mig att förrätta invigningen av detta nya stationshus. Och eftersom vi är på sjön så klipper vi inte av något band, utan kapar en tamp. Jag kommer göra det med en S-CUT, som faktiskt är uppfunnen av en frivillig sjöräddare.

Härmed inviger jag det nya stationshuset på räddningsstation Stockholm.

Må det bli ett praktiskt och trivsamt centrum för er livsviktiga verksamhet!