H.K.H. Kronprinsessans tal vid nationaldagsfirandet i Hagaparken

Hagaparken, Solna

(Det talade ordet gäller)

Ers Kunglig Höghet,
Herr landshövding,
Kära nationaldagsfirare,

Vad roligt det är att fira nationaldagen här hemma i Hagaparken! Och att vi är så många som gör det tillsammans.

För mig och min familj är det en fantastisk förmån att få bo här i närheten. Och att dela den här vackra parken med alla som besöker den.

Tänk, vad mycket vi kan uppleva här. Natur och historia. Motion och friluftsliv. Vigslar och dop. Och fina kulturevenemang, likt det som Kungliga Operan bjuder oss på i dag.

Det är verkligen en vacker inramning för att fira vårt land och vår flagga i dag - den 6 juni.

Kära nationaldagsfirare. Då jag fyllde 40 år såg jag möjligheten att få göra något extra. Att få uppleva Sveriges skiftande natur i våra 25 landskap – och en önskan om att få dela den upplevelsen med andra.

I dag, nästan två år senare, har jag snart gått i mål. I morgon gör vi den näst sista vandringen, då i Gästrikland. Och på onsdag reser vi till Dalarna för den allra sista.

Ni kanske tycker att det tagit vansinnigt lång tid att vandra i 25 landskap. Själv tycker jag att det gått alldeles för fort. För det har sannerligen varit magiskt.

Under de här två åren har jag fått se så många sidor av Sveriges rika natur:

Jag har vandrat på pilgrimsleder, genom gammelskogar, över strandängar och i städer. Jag har skidat över fjäll och älvar. Jag har paddlat, cyklat och ridit.

Det har spöregnat, haglat uppifrån, snöat underifrån, blåst från sidan, och varit strålande sol.

Jag har känt lukten av brand i skogen i Västmanland och doften av blommande rapsfält i Södermanland.

Jag har hört storlommens knarrande, rödhakens kvittrande och gärdsmygens högt sjungande sång.

Jag har lärt mig mer om hur våra ekosystem fungerar. Och hur oerhört sköra de är.

Jag är så tacksam för alla dessa naturupplevelser. Var och en är ett minne för livet.

Men det som också gjort ett oförglömligt intryck på mig, är alla de människor jag har mött på vägen.

Alla medvandrare. Alla seniorer och barn. Alla ideella krafter. Alla arkeologer, biologer, ornitologer.

Alla ni som engagerar er för att värna och vårda vår natur så att fler kan ta del av det Sverige som vi ofta har precis runt knuten: Ni gör en ovärderlig insats och ni förtjänar ett varmt tack!

Kära nationaldagsfirare! Vi kan känna stor stolthet över vårt land. Men med det kommer också ett stort ansvar.

Arbetet med att vårda naturen och miljön blir aldrig klart. Varje ny generation, med sin tids utmaningar, måste vinnas på nytt. Och detsamma gäller vår demokrati.

Mellan 2018 och 2021 firar Sverige hundra år med fri och lika rösträtt. En rättighet som utvecklats och som vi numera alla åtnjuter, tillsammans med andra viktiga fri- och rättigheter så som yttrandefrihet, religionsfrihet och mötesfrihet.

Vårt samhälle bygger på en människosyn som ger alla samma värde, och samma förutsättningar att använda sina rättigheter.

Allt det här är så lätt att ta för givet.

Men det räcker med att ta del av nyhetsflödet, så påminns vi om alla de platser där modiga människor riskerar livet för samma rättigheter.

Faktum är att det räcker med att se på vår egen historia. Det är många som gått före oss för att ge oss det vi har i dag.

Allt det som gör vårt gamla, fria Sverige till ett bra land att leva i har vi en skyldighet att värna och vårda. Med respekt för tidigare generationer och med omtanke för kommande.

Och vi ska göra det tillsammans!

Nu önskar jag en fortsatt fin nationaldag här i Hagaparken.

Tack!