H.K.H. Prins Daniels tal vid UF-mässan

Stockholmsmässan, Älvsjö

(Det talade ordet gäller)

Det var ungefär 200 personer i rummet. Alla var de särskilt inbjudna. Ingen av dem lever i dag. Men det de var med om den dagen skulle för alltid förändra hur de såg och hur vi ser på världen.

Det var den 22 mars för 123 år sedan, 1895: historiens första filmvisning, anordnad av Auguste och Louis Lumiere. Två franska bröder, vars efternamn betyder ljus. Två innovatörer som kort därefter blev entreprenörer. För i december samma år anordnade de en ny filmvisning. Men den här gången tog de betalt. En ny industri var född.

Kära Unga företagare, entreprenörer och entreprenörsvänner! Nobel. Ericsson. Kamprad. Sverige har haft många stora entreprenörer genom åren. I dag är det nya namn och nya bolag som erövrar världen.

När du är ute och reser är det inte säkert att alla du träffar kan skilja på Sverige och Schweiz. Men säger du Spotify, Skype eller Minecraft – då vet de flesta vad du menar.

När jag står här i Älvsjö på UF-mässan kan jag inte låta bli att tänka på vad som hände här för fyra år sedan. Då stod det en man som jag beundrar otroligt mycket här på scenen. Han hyllade ungdomen, han hyllade entreprenörskapet och han hyllade Sverige. Jag pratar om Ingvar Kamprad. Låt oss inspireras av hans entreprenörsgärning!

Vi som är lite äldre, vi kanske ibland låter oss luras, vi dömer er efter era selfies och tror att ni bara bryr er om er själva och era likes. Men om man bara skrapar lite på den ytan, då inser man ganska snart att det är helt fel. Er generation har tvärtom ett otroligt starkt samhällsengagemang.

Det ser vi inte minst genom UF och alla de företag som har en social koppling.

En idé är bara en idé fram till dess att någon gjort en färdig produkt eller tjänst av den. Och det har ju ni härinne lyckats med.

I Sverige har vi skogen och malmen att tacka för väldigt mycket. Men utan driftiga entreprenörer hade det fortfarande bara varit träd och sten, i stället för arbetstillfällen och exportinkomster.

Det är därför vi behöver fler som er. Fler som vill och fler som vågar. För ni, kära UF:are kommer inte bara att bygga era företag. Ni kommer att bygga vårt Sverige framöver.

Lycka till och ha en underbar kväll!