H.M. Konungens avslutningsord vid ”Ätten Bernadotte 200 år på Sveriges tron”

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Ers majestät,
Eders kungliga högheter,
Herr talman,
Eders excellenser,

Mina damer och herrar.

Det är roligt att så många valt att närvara vid invigningen av detta märkesår – och vid detta föreläsningsprogram!

Rikssalen, ja hela Kungliga Slottet, är en historisk plats. Det påminns vi ofta om, vi som har förmånen att ha Slottet som arbetsplats. Och inte minst i dag, då vi uppmärksammar det tronskifte som ägde rum just här för nästan 200 år sedan. Då kronprins Karl Johan blev kung Karl XIV Johan.

Min önskan är att slottet också ska vara en levande plats; en plats för samtal. En länk mellan vår historia och vår samtid. Jag vågar tro att det också skulle ha varit min förfader Karl XIV Johans önskan.

Mot den bakgrunden är jag särskilt glad över det rika och mångfacetterade föreläsningsprogram som vi i dag fått ta del av.

Vi har en fantastisk skattkammare här i slottet. Jag hoppas att ni alla haft tillfälle att besöka den. Men vi har också en ovärderlig skatt i alla de personer, i och kring slottet, som besitter djupa kunskaper om vårt gemensamma kulturarv. Några av dem har vi haft förmånen att lyssna till i dag.

Men kom ihåg, att vi faktiskt är bara i början av detta märkesår. Det är många spännande programpunkter som återstår. Till exempel kommer Kungl. Musikaliska Akademien att arrangera en konsert och diskussionsafton här i Rikssalen på temat ”Ätten Bernadotte och musiken”. Jag kommer själv att i oktober vara med och återinviga det fina Bernadottemuseet i franska Pau, där min anfader föddes. Och så hoppas vi att Karl XIV Johans ryttarstaty så småningom ska få sin permanenta plats här ute på Slottsbacken med invigning den 4 november. Så, ja, vi har verkligen mycket att se fram emot!

Lärt och lättsamt, har varit dagens ledord. Och det är faktiskt inget litet krav. Det är ju en sak att ha stor kunskap – men en helt annan att förmedla den på ett sätt som blir både tillgängligt och intressant. Jag tycker att det blev riktigt bra!

Ett varmt tack till alla er som bidragit till dagens program. Och tack också till er som närvarat. Jag hoppas att ni har funnit det lika givande som jag.