H.K.H. Prins Carl Philips tal vid Svenska Idrottsgalan

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,
Idrotts-Sverige,

2017 har varit ett bra sportår för Sverige, med många imponerande prestationer och framgångar. Många av er har gjort stora insatser. Jerringpriset är ett sätt att lyfta fram de främsta idrottarna under året.

Men innan jag delar ut priset vill jag även passa på att blicka framåt. Nu ligger ett nytt spännande idrottsår framför oss. Då tänker jag inte bara på det kommande Vinter-OS och Paralympics i Sydkorea och fotbolls-VM i Ryssland, utan även på alla andra VM och SM som kommer äga rum i år. Till er som ska tävla vill jag säga ett stort lycka till!

Ni idrottare fungerar som ambassadörer för Sverige. Och ni är dessutom viktiga förebilder för barn och unga. Vi vet alla att det ligger oerhört mycket slit bakom ert utövande, men genom er kärlek till sporten – er passion – inspirerar ni både barn och vuxna. Vare sig det handlar om en dröm att bli atlet eller bara komma ut och röra på sig mer.

Ni visar att om man kämpar hårt så man kan nå sina mål.
Att det går att övervinna hinder. Och att en vinnare kan se ut på många olika sätt.

För era prestationer vinner ni respekt och uppskattning i många olika sammanhang. Ett av de finaste uttrycken för det är Jerringpriset – svenska folkets pris för årets idrottsprestation.

Nu ska vi se vem som blir årets vinnare!