H.K.H. Prins Carl Philips tal vid utdelningen av forskningsanslag ur Lilla barnets fond

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Alla barn föds med olika förutsättningar. Men varje barn har samma rätt att få en så bra start som möjligt i livet. För att klara det behöver vi kunskap. Och för att få kunskap behöver vi forskning.

Det är tack vare forskningen som svenska läkare i dag kan rädda livet på barn som inte hade haft en chans för bara några decennier sedan.

Så när jag år 2009 fick frågan om att bli beskyddare för Lilla Barnets fond – då var det självklart för mig att säga ja. Det var ett enkelt beslut. Men. Det var ett beslut som jag fattade med huvudet.

Sedan dess har det gått åtta år. Jag har sett syskon och vänner bli föräldrar. Och jag har haft den stora lyckan att själv få bli pappa. Inte bara en gång, utan två gånger, har jag fått vara med på BB och hålla ett helt nytt litet liv i min famn.

Även om just vi har varit lyckligt lottade och inte har behövt neonatal-vård, så förstår jag lite bättre, inte bara med huvudet, utan också med hjärtat, hur mycket ert arbete betyder. Och vilken enorm skillnad ni gör i tusentals barns och familjers liv.

Så jag vill rikta mig både till fonden och till de duktiga forskare som är här för att ta emot anslag. Och jag vill säga tack. Tack, för att ni bidrar till ny och livsviktig kunskap om vård av nyfödda. Så att fler barn kan få en bra start i livet.

Jag önskar er alla varmt lycka till med er forskning och ert viktiga arbete.

Tack!