H.K.H. Prins Daniels tal vid Pep Forum
(Det talade ordet gäller)
Jag får ofta frågan om varför vi tog initiativet till Generation Pep. Det finns flera många anledningar till det, och jag skulle kunna prata väldigt länge om varför det här är så viktigt.
Men egentligen räcker det med två ord: sex år.
Ungefär så stor är nämligen skillnaden i förväntad livslängd mellan en högutbildad och en lågutbildad person i Sverige i dag. Beroende på i vilket område man växer upp kan skillnaderna vara ännu större. Och ohälsa drabbar ofta i större utsträckning den som redan är utsatt, socialt och ekonomiskt.
Sex år. Jag gissar att många härinne har barn eller barnbarn. Ja, då vet ni hur mycket som hinner hända på den tiden. Och hur mycket man missar om man inte får vara med.
Vår lilla tjej Estelle, hon fyller just sex år i februari. Bara tanken på att missa tid med henne gör ont!
Sex år, det är hela resan från BB till första dagen i skolans förskoleklass. Det är sex stycken födelsedagar med allt fler ljus på tårtan. Det är över 300 fredagsmys. Men framför allt är det mer än 1 500 helt vanliga gråa vardagar. Måndag till fredag med middagsbestyr och fritidsaktiviteter.
Och när livet förändras av sjukdom eller ohälsa - det vet jag av egen erfarenhet – då är det ofta just de där vardagarna med familj och vänner, det enkla, som man sätter allra störst värde på.
Varje dag räknas.
Därför tycker inte jag att vi ska acceptera – vi kan inte acceptera – att vissa liv ska rymma så många färre dagar än andras, bara för att man råkar växa upp i ett område med svagare socioekonomi.
Alla barn som växer upp i Sverige ska ha samma goda möjligheter att leva ett friskt och aktivt liv. Därför, mina damer och herrar, har vi tagit initiativ till Generation Pep.
Vi vill vara med och kämpa för att det ska ske förbättringar. Och det är därför som vi har velat samla er här i dag: för att informera och förhoppningsvis inspirera er alla! För vi tror att alla ni på olika sätt kan vara med och bidra till att skapa bättre förutsättningar för alla våra barn och unga i Sverige.
Carl Johan Sundberg, din lista på hur vi kan öka barns fysiska aktivitet visar tydligt att detta arbete inte är något för den som lever efter devisen ”ensam är stark”. Nej - hela samhället måste enas i gemensamma kraftansträngningar.
Därför är det så viktigt att få ihop politiken, näringslivet och organisationerna – precis som vi gör här i dag. The golden triangle, eller tresektoriellt ledarskap, som det ibland kallas. Det låter fint, men det behövs mycket mer än fina ord.
Därför känns det underbart att konstatera att Sverige är fyllt av organisationer och eldsjälar som vill vara med och göra skillnad. Det har vi verkligen känt av sedan vi drog igång.
Därför kändes det också väldigt hoppfullt att höra hur några av Sveriges absolut största företag resonerar kring sitt engagemang och ansvar i de här frågorna.
Men man måste inte driva ett företag för att förstå hur viktigt det är att investera i framtiden, och att investera rätt.
Och när det kommer till investeringar som vi gör tillsammans, som samhälle, då kan jag faktiskt inte tänka mig något klokare eller mer nödvändigt än att rusta nästa generation för ett långt, friskt och aktivt liv.
För som min hustru var inne på när hon inledde det här mötet:
Sverige ska inte bara vara ett välmående land. Det ska vara ett land där alla barn och unga får möjlighet att må bra.