H.K.H. Kronprinsessans tackord vid födelsedagsfirandet i Borgholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar, kära vänner.

Vilken kväll!

Första gången Victoriadagen ägde rum här i Borgholm var jag bara två år gammal. Nu är jag… ja, något äldre.

Och jag har hunnit få många fina minnen härifrån. Jag kommer ihåg när scenen var ett litet flak…

Jag minns också hur spännande det var att, som barn, vara med och dela ut Victoriastipendiet till årets idrottsperson. Och vilka fantastiska idrottare vi har fått fira genom åren – och så även i år!

Jenny, ditt OS-guld i Rio var helt otroligt!

Vissa intryck här från Borgholms IP har etsat sig fast. Som hur LÅNG Patrik Sjöberg var! I alla fall för en nybliven åttaåring. Han tog liksom aldrig slut!

Eller när någon kom på den briljanta idén att jag skulle spela pingis mot 1992 års stipendiat – världsmästaren Jörgen Persson – här, inför alla, i folkdräkt. Ja, jag tror inte att Jörgen kände sig särskilt pressad om man säger så!

Alla dessa stjärnor är sprungna ur den svenska idrottsrörelsen.

Tack vare den får vi alla glädjas över svenska idrottsframgångar. Men än viktigare är att barn och unga får vara del av en gemenskap. Där engagemang är viktigare än bakgrund. Och där man får både kämpa och ha roligt tillsammans.

Victoriadagen har utvecklats från ett lokalt arrangemang till ett betydligt större. Men den här varma, familjära stämningen – den är precis som jag minns den från när jag var liten och stod där på flaket, med pappa.

Den här dagen kallas ju ibland också Ölands nationaldag. Det gör mig både stolt och glad – att min födelsedag har kommit att förknippas med den här vackra ön. För mig är och har Öland alltid varit ett sommarparadis. För min familj – i många generationer.

Ett stort tack till alla ölänningar som får oss att känna oss hemma här.

Och jag vill även passa på att tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig! Jag kan inte med ord beskriva hur mycket det betyder för mig!

Tack!

Till toppen