H.M. Konungens nationaldagstal

Växjö

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Mina damer och herrar,
Kära nationaldagsfirare!

I dag, på Sveriges nationaldag, har vi mycket att fira och värna om; Den svenska flaggan. Den svenska demokratin. Det svenska samhället. Ja, allt det som vi sätter värde på i vårt fina land.

Det är en stor glädje för Drottningen och mig att fira denna högtidsdag tillsammans med er här i Växjö.

Här finns viktiga nycklar till såväl vår svenska historia som vår framtid. Här finns historien om utvandrarna, som blev nybyggare i det stora landet i väster. Här finns också aktuella exempel på framgångsrika insatser för att integrera nya svenskar i vårt samhälle. Vår tids nybyggare.

Småskalighet och entreprenörskap utmärker sedan länge denna del av landet. Det har varit gynnsamt för utvecklingen av företag och arbetstillfällen. Flera svenska varumärken, som i dag är kända över hela världen, har sina rötter i Småland.

Här finns också skogen. Denna fantastiska resurs, som betyder så mycket för vårt välstånd, och som är central för en hållbar utveckling. När träden växer binder de koldioxid och bidrar till att bromsa den globala uppvärmningen. Senare kan de bli till produkter som minskar behovet av fossila råvaror. Skogen är därför en stor tillgång i det viktiga klimatarbetet.

Man kan med fog säga att skogen bygger Sverige – både bildligt och bokstavligt talat. Trä lämpar sig väl för modernt, kostnadseffektivt och miljövänligt byggande.

I Växjö arbetar ni aktivt med detta. Visionen är att Småland ska bli ett nationellt centrum för modernt träbyggande. Och vid Linnéuniversitetet forskar man för att bättre förstå och vidareutveckla material, produkter och byggnader i trä.

Det är intressant att följa hur träbyggandet nu går mot en ny renässans. Det är ju trots allt något som vi ägnat oss åt ganska länge i vårt land. Faktum är, att det som i dag är Sveriges troligen största trähus byggdes redan på 1700-talet. Och det är Kungliga slottet i Stockholm.

Jo, det är faktiskt så. Ett hus anses vara en träbyggnad när de bärande delarna består av trä. Och så är alltså fallet med Stockholms slott.

Växjö har förresten spelat en viss roll för att Slottet ser ut som det gör i dag. Det var nämligen just här i Växjö, år 1677, som den unge arkitekten Nicodemus Tessin sökte upp kung Karl XI för att visa upp sina ritningar. Kungen blev imponerad av Tessins arbete och lät honom resa ut i Europa för att vidareutbilda sig. Och några år senare fick Tessin det stora uppdraget att bygga om Stockholms slott. Resten är historia – träbyggnadshistoria.

Smålänningar,

Vi står här i den vackra Linnéparken. För länge sedan gick en liten pojke i skolan i Karolinerhuset strax här intill. Han var oerhört nyfiken på allt som hade med naturen att göra. Ja, faktiskt så nyfiken att han ibland kunde smita från undervisningen för att få vara utomhus. Så har det i alla fall sagts. Men senare i livet var det just naturintresset som skulle bli hans stora framgång.

I dag, ganska precis 300 år efter han började skolan här i Växjö, är Carl von Linné ett världskänt namn. Ett namn som vi är stolta över, inte bara här i Småland utan i hela Sverige. Med hans systematiska arbete lades grunden för den fortsatta biologiska forskningen.

Jag tror att vi kan lära oss mycket av Linné. Inte bara av hans system för att namnge växter och djur. Utan av hans livshistoria.

Vi kan aldrig på förhand veta vem i den kommande generationen som en dag ska få ett universitet uppkallat efter sig. Det är avgörande för vårt lands framtid att varje barn får en god start i livet, en möjlighet att odla sina talanger och intressen. Det är varje barns rättighet – och varje vuxens ansvar.

Kära nationaldagsfirare,

Vi firar denna högtidsdag med den svenska flaggan som en självklar symbol. Vi är många som känner glädje och stolthet när vi ser de blågula färgerna, vare sig det är här i Linnéparken i Växjö eller ute i världen i olika internationella sammanhang.

Den svenska flaggan står för en gemenskap som omfattar alla i vårt land. Det är min önskan att alla i Sverige ska känna att flaggan är deras. I dag på nationaldagen – och alla andra dagar.

Jag vill önska er alla en fortsatt glad och festlig nationaldag.

Tillsammans hyllar vi nu vårt älskade fosterland med ett fyrfaldigt leve. Leve Sverige, leve det!

Hurra, hurra, hurra, hurra!