H.M. Drottningens tal vid invigningen av en ny åldringsavdelning vid Hospício Princesa Dona Maria Amélia
(Det talade ordet gäller)
Herr Direktör för Hospício Princesa Dona Maria Amélia, Francisco Costa.
Herr Representant för den portugisiska republiken, Ireneu Cabral Barreto
Herr President för det regionala parlamentet på Madeira, José Lino Tranquada Gomes
Herr President för den regionala regeringen på Madeira, Miguel Albuquerque
Herr Borgmästare för Funchal, Paulo Cafofo
Mina damer och herrar.
Att ge våra äldre bästa möjliga vård och omsorg är en fråga som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Viljan att ta hand om dem som en gång tagit hand om oss är en universell drivkraft som förenar oss människor, oavsett var vi lever och verkar. Och jag är övertygad om att vi har allt att vinna på att lära oss av varandra.
Det är därför en stor glädje för mig att vara tillbaka på Madeira och Hospício Princesa Dona Maria Amélia för att medverka vid invigningen av den nya åldringsavdelningen.
Det var också fantastiskt roligt att vara tillbaka på skolan här på Hospicet och att träffa era duktiga elever och lärare!
Som ni vet finns det en speciell och mycket långvarig relation mellan det svenska kungahuset och detta Hospice.
Redan år 1853 grundade kejsarinnan Amélia ett sjukhus här på Madeira ”för behandling av lungsjuka personer”. Vid sin död testamenterade Kejsarinnan sjukhuset till sin syster, Drottning Josefina av Sverige. Hon var gift med min mans farfars farfars far, Kung Oscar I.
År 1877 omvandlade Drottning Josephine Hospicet till en stiftelse och senare samma år åtog sig St Vincent-orden i Paris att driva verksamheten under stiftelsens överinseende. En tradition som än i dag, nästan ett och ett halvt sekel senare, bärs vidare av de skickliga systrarna.
Det är med stor glädje och stolthet som både Kungen och jag fortfarande stödjer verksamheten.
Detta är tredje gången jag besöker Hospicet. Även Kungen och Kronprinsessan Victoria har varit här vid ett flertal tillfällen.
Jag tycker också att det är extra trevligt att se den fina konstnärliga utsmyckningen som baseras på fotografier tagna av den svenske fotografen Claes Grundsten.
Sverige och Portugal har speciella och starka band som går tillbaka ända till 1600-talet. År 1641 undertecknade Sverige och Portugal ett handels- och vänskapsfördrag och förra året firade vi således 375 år av diplomatiska förbindelser.
Relationerna med Portugal och Madeira går dock tillbaka ännu längre. Redan på 1000-talet landsteg vikingar på Madeira. Och på 1700-talet besökte flera av den svenske vetenskapsmannen Carl von Linnés lärjungar Madeira för att dokumentera öns fascinerande flora.
Deras reseberättelser finns för övrigt beskrivna i en nytryckt samlingsutgåva vid namn The Linnaeus Apostles – Global Science & Adventure som Kronprinsessan Victoria överlämnade till Vetenskapsakademien i Lissabon vid sitt besök för några år sedan.
I samband med mitt besök här på Madeira kommer även jag att passa på att vandra i Linnés lärjungars fotspår och njuta av den fantastiska blomsterprakten.
Och när jag så småningom reser tillbaka till Sverige gör jag det med många nya intryck från Madeira och – inte minst – från detta fina hospice.
Med dessa ord vill jag härmed officiellt inviga den nya avdelningen för åldringsvård vid Hospício Princesa Dona Maria Amélia.
Tack!