H.M. Drottningens invigningstal vid utställningen Blomstrande Vårfest

Ulriksdal

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Det var en gång en man för länge, länge sedan, som hette Belon. Han var fransman och reste runt i Orienten. En dag såg han en man med de mest fantastiska blommor instuckna i sin turban. Han pekade och frågade ivrigt tolken vad det var för sorts blomma. Tolken som förstod franskan dåligt trodde att han menade turbanen och svarade på turkiska ”Tulband”. Detta missförstånd gav oss Tulpanens namn.

Om historien är sann vet vi inte, men vad vi verkligen vet är att under tulpanens resa över världen har den hyllats i såväl poesi som konst i Persien och Turkiet. Den har skapat tulpanhysteri i Holland under 1600-talet och den har slutligen landat i Sverige och svenskarnas blomsterhjärtan.

Sverige är faktiskt det mest tulpanälskande landet i världen. Vi odlar över 150 miljoner tulpaner varje år. Kanske är det vår långa vinter med kyla och mörker som ger oss en sådan intensiv längtan efter ljus, färg och blommor.

Att blomsterutställningar hålls här på Ulriksdal känns både fint och naturligt. Kärleken till naturen och blommor har länge varit stor här ute. Många minns Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, och hans stora blomstersamlingar. 2006 hölls här i Orangeriet en utställning som hette ”Tulpaner, tulpaner” och året därpå ”Blomstrande vår”. Nu, alltså tio år senare, är det återigen dags att få njuta av alla dessa vårblommor. Här visas bland annat över 100 olika sorters penséer och över 150 olika sorters historiska tulpaner, från hela sex sekler.

Det är verkligen en fest, för både ögat och själen – ett underbart sätt att fira vårens efterlängtade ankomst. Jag önskar er alla varmt välkomna. Härmed förklarar jag utställningen ”Blomstrande vårfest” invigd.

Tack!