H.M. Konungens tal vid invigning av Kungliga Musikhögskolan

Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Ers majestät,
Prinsessan Christina, Fru Magnuson,
Fru statsråd,
Eders excellenser,
Musikvänner!

Sverige är ett land där musiken har en stark ställning.

Vi är många som gläds med de svenska artister och kompositörer som slår igenom ute i världen. Och som representant för Sverige känner jag en särskild stolthet över alla blågula framgångar på musikens område. Ja, vi talar ju till och med om ”det svenska musikundret”.

Men, dessa framgångar uppstår inte ur ett vakuum. Utan de bygger på en lång tradition i vårt land.

Ett viktigt beslut var det som fattades för snart 250 år sedan, då Gustav III instiftade Kungliga Musikaliska Akademien. Där skulle begåvade ungdomar få möjlighet att utveckla sina talanger inom komposition, sång och instrument.

Detta bidrog till att skapa en stabil plattform för det svenska musiklivet. Hade Gustav III varit här i kväll hade han nog glatts åt hur den högre musikutbildningen utvecklats till vad den är i dag. Även om akademien och högskolan numera formellt är skilda åt.

Jag tror att han hade satt särskilt stort värde på den aktning som musiker, lärare och forskare åtnjuter. Som gör Sverige och Kungliga Musikhögskolan till en internationellt attraktiv plats – både att studera på och att samverka med.

Den svenska musiktraditionen är stark. I och med detta moderna campus får den ännu bättre förutsättningar att utvecklas och leva vidare.

Det kommer också att ge nya möjligheter för oss musikintresserade att komma hit. Både för att njuta av musik och för att få en inblick i det svenska musiklivets framtid.

Jag hade ju glädjen att få en mycket fin födelsedagsgåva förra året, i form av ett bidrag till färdigställandet av Kungliga Musikhögskolans nya lokaler. Där ryms också den här magnifika konsertsalen, som jag har förstått ska heta Kungasalen. Det är en stor ära för mig att stå här i dag och jag vill rikta ett varmt tack till alla dem, som på olika sätt bidragit till genomförandet av detta projekt.

En kunglig musikhögskola inviger man förstås inte genom att klippa ett band, utan genom att slå in en högtidlig fanfar. Och den ska komma när jag härmed förklarar Kungliga Musikhögskolans nya campus invigt, så här:

[Kungen slår in en fanfar]