H.M. Konungens inledningstal vid utdelningen av utmärkelsen Årets nybyggare

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

För ungefär 150 år sedan lämnade många svenskar vårt land för att bygga en ny tillvaro för sig själva och sina familjer på andra sidan Atlanten. Deras historia har berättats många gånger, i både böcker och filmer.

En av de mest kända berättelserna är den om Karl-Oskar och Kristina, som lämnade sitt hem i Småland för att segla till Nordamerika och bryta ny mark vid sjön Ki-Chi-Saga i Minnesota.

Andra tog arbete i skogarna eller vid de framväxande industrierna. Då var det vi svenskar som var nybyggare, som fick börja från noll och arbeta hårt för att skapa en framtid.

Det var en hård tillvaro för många. I breven hem - Amerikabreven som de kallas - tog man ändå fasta på den frihet och de möjligheter till försörjning som det nya landet erbjöd.

Idag är breven utbytta mot Skype eller Whatsapp. Men nybyggarens situation är i grunden densamma.

Även här i Sverige, som numera har förmånen att vara ett land som många flyttar till, inte bara ifrån.

Att komma in i det svenska samhället är inte alltid så lätt. Inte ens för den som är duktig och driven. Här tror jag att vi alla behöver göra mer för att öppna upp vårt land för den kompetens och det nytänkande som dagens nybyggare kan bidra med.

Därför känns det väldigt roligt att lyfta fram några av de företagsamma personer som är med och utvecklar vårt land och vårt näringsliv. De behövs – och de behöver bli fler!

Få saker är så starka som det goda exemplets kraft. Min förhoppning är att detta pris ska inspirera många i vårt land att våga satsa på sin företagsidé.

Tack.