H.K.H. Prins Carl Philips och H.K.H. Prinsessan Sofias tal vid symposium på "Så vill vi att vuxna pratar med oss om nätet"

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Prinsessan Sofia:

Välkomna till Stockholms Slott och dagens symposium.

Idag lever vi våra liv mer och mer på nätet. Alla olika plattformar och sociala medier har blivit en del av vår vardag och ger fantastiska möjligheter!

Där kan man utforska sina intressen och sin identitet. Man bygger nya vänskaper och man kan få veta att man inte är ensam med känslor och tankar som känns tunga och svåra.

På nätet har du möjlighet att vara den du är och vill vara.

Internet är roligt, spännande och givande på så många plan. Men alla mynt har två sidor. Och baksidan av det här myntet, ja, det känner vi tyvärr alltför väl. Vi ser det i kommentarsfält, bloggar och på sociala medier. I en hård samtalston där alla nyanser saknas. I hat och hot som blivit en del av vår vardag.

Med jämna mellanrum läser vi fruktansvärda nyheter om barn och ungdomar, som fått sina liv förstörda av mobbning, förföljelse och förnedring på nätet. Som i vissa fall till slut inte orkat leva längre.

Och ändå – är det är så lätt att blunda. Att bara scrolla vidare. Så kan vi inte ha det. Så vill vi inte ha det.

Det duger inte bara att ropa på att "någon" måste göra något. Ansvaret är vårt tillsammans.

Det är mot den bakgrunden som Prins Carl Philip och jag har valt att inrikta arbetet i vår stiftelse på att motverka mobbning, och att verka för att alla barn och unga ska ha rätt och möjlighet att få vara sig själva.

Prins Carl Philip:

Vi måste inse att nätet inte är en plats vid sidan av det verkliga livet. Utan att det är där som många av er lever stora delar av ert sociala liv.

Vi har förstått att många vuxna tror att det bara är att säga stopp, att man borde ta bort sina sociala medier. Då försvinner problemet.

Men det är mer komplicerat än så. Idag är det som att stänga ned viktiga delar av ens liv, verkliga livet är också på nätet. Och utifrån den insikten måste vi ta vårt ansvar och lyssna på er som lever där: Om var gränserna går. Om hur man kan hjälpa andra. Och vad vi vuxna kan göra om man blir utsatt.

Därför är stiftelsens första utmaning att bidra till fler och bättre samtal mellan vuxna och ungdomar om frågor som rör nätet och sociala medier.

Prinsessan Sofia och jag är glada och tacksamma för att alla ni är här och för arbetet ni har lagt ned inför idag.

Det är ni som är experterna.

Och vi ser fram emot att ta del av er kunskap och erfarenhet. Tillsammans kan vi förhoppningsvis ta ett steg närmare en bättre och enklare kommunikation mellan vuxna, barn och ungdomar. Så att nätet kan bli en trygg och bättre plats för alla.

Välkomna!