H.M. Konungens tal vid Borgholms stads 200-årsjubileum

Borgholm, Öland

(Det talade ordet gäller)

Fru Länsråd,

Herr Kommunalråd,

Kära borgholmare,

Borgholm har en stor plats i många svenskars hjärtan. Här känner sig människor hemma, och det gör även Drottningen och jag.

Jag har haft förmånen att tillbringa nästan alla somrar här i Borgholm, på Solliden. Först under långa sommarlov med mina systrar. Senare tillsammans med Drottningen och våra barn. Och numera även barnbarn.

Så det är för mig en stor glädje att vara här idag när Borgholm firar 200 år som stad.

Det var Drottning Victoria som lät bygga vårt älskade Solliden här på ”solens och vindarnas ö” i början av förra seklet. Det är ett fantastiskt arv att få, och att få lämna vidare.

Jag och min familj har många fina sommarminnen här från Borgholm.

Cykelturer till glasskiosken under varma sommarkvällar.

Musikupplevelser i slottsruinen.

Och många fina fiskeutflykter i Kalmarsund.

Vi har genom åren tagit oss till Öland på olika sätt. Jag minns bland annat S/S Brynhild, fartyget som jag och mina systrar färdades med till Öland. Det var alltid en speciell känsla att stiga på i Stockholm och sedan ankomma Borgholms hamn ett dygn senare.

Då ställde man om till en annan och friare tillvaro, med friska havsbad och upptäcktsfärder i naturen. Och hade man riktig tur kunde man få följa med till järnhandeln på Storgatan för att handla skruvar i lösvikt.

Jag vet inte hur många av er som har sett den första pressbilden som togs på den flicka som sedermera blev min hustru och Sveriges Drottning? Bilden, där hon sitter i en ljusblå Porsche, togs sommaren 1973 vid en bensinmack här i Borgholm.

Ja, många händelser har jag varit med om här i staden.

Som tioåring opererade jag bort blindtarmen på lasarettet.

Och som femtonåring var det här i kyrkan som jag blev konfirmerad.

Så, ja, man kan nog säga att jag har vigt både kropp och själ åt Borgholm!

Som ni hör har jag många minnen härifrån. Men det som jag framför allt förknippar med Borgholm och Öland, är den värme som mött mig och min familj här genom åren.

Inte minst då vi varje år firar Kronprinsessans födelsedag på idrottsplatsen. Eller då Kungsrallyt drar fram – i går kördes det för elfte gången här på Öland!

Den gästfriheten betyder mycket för mig och för oss.

Det är den som gör att vi känner oss hemma här.

Denna värme och gästfrihet omfattar inte bara oss sommargäster. Borgholms kommun har tagit ett stort ansvar när det gäller att ta emot människor på flykt. Privatpersoner och föreningslivet har gjort stora insatser för att få nyanlända att känna sig välkomna och för att hjälpa dem in i det svenska samhället.

Är man beredd att hjälpas åt kan man lösa väldigt mycket tillsammans. Och det är just den samarbetsandan som ska vara vägledande för den fortsatta utvecklingen av Borgholm. Där nyckelorden ska vara välkomnande, utvecklande, och tillsammans.

Det ska bli spännande att följa!

Nu när jag står här i Borgholm vill jag också passa på att tacka för uppvaktningen i samband med min 70-årsdag i våras, med en stark sånginsats här på torget. Jag kunde tyvärr inte vara på plats då. Därför är det extra roligt att vara här idag för att fira en annan, något äldre jubilar.

Låt oss utbringa ett fyrfaldigt leve för 200-årsjubilaren. Leve Borgholm.

Hipp hipp, hurra, hurra, hurra, hurra!

Till toppen