H.K.H. Prins Daniels tal vid invigning av Frech, wild & wunderbar – schwedische Kinderbuchwelten

Nordische Botschaften, Berlin, Tyskland

(Det talade ordet gäller)

Herr ambassadör,

Jag minns den upprymda känslan när månadens bok kom hem med posten.
Jag minns hur jag och min syster tjatade på mamma och pappa att läsa för oss.
Jag minns känslan att få dela ett äventyr. Hur fantasin for iväg. Hur nyfikenheten tog fart.
Att världen blev större och plötsligt låg framför oss.

Men. Det är först nu jag förstår hur mycket böckerna, berättelserna och bilderna betydde för mig. Utan dem hade det inte varit lika självklart att fortsätta läsa, att plocka upp en bok för en stunds underhållning, för att söka kunskap eller för den delen, att läsa för mina egna barn.

Vi är lyckligt lottade att ha så många skickliga barnboksförfattare och illustratörer i Sverige. Jag är glad att se flera av er här i dag. Tack vare er har vi föräldrar fått nycklar till nya världar, till samtal och till gemenskap. Genom era ord, färger och former väcks små och stora frågor.

Att se nyfikenheten i min dotters ögon när ett nytt ord dyker upp – "vad betyder det?" eller när ett nytt djur eller figur är avbildat – "vad är det?".

När vi vuxna läser för våra barn kommer de själva ta upp en bok framöver. När barnen ser att vi läser kommer de själva att läsa.

Ni framstående författare och illustratörer gör allt detta till en sann glädje. Tack.

Avslutningsvis vill jag tacka den svenska ambassaden här i Tyskland som möjliggör den här satsningen.

Till toppen