H.K.H. Prins Daniels tal vid invigningen av nya Perslundaskolan

Ockelbo

(Det talade ordet gäller)

Kära Ockelbovänner - Vad härligt det är att vara hemma!

Det känns väldigt speciellt att vara här idag. Att få komma tillbaka till sin gamla skola, och att få se den nu, när den har blivit som ny.

Jag måste bara börja med att gratulera: Vad fint det har blivit!

För alla oss som är uppvuxna här i Ockelbo är Perslundaskolan en gemensam nämnare; alla har gått här.

Alla som har gått här har också haft drömmar. En del drömmar har varit storslagna, andra har kanske mer diffusa. Men alla hade vi drömmar!

En bra skola ger plats för drömmar, och för drömmarna att växa. Men skolan är också en arbetsplats, både för er elever, och lärare. Här i skolan får man lära sig att den egna insatsen gör skillnad & att bra resultat kommer av hårt arbete, precis som i livet i stort. Inte alltid så bekvämt och roligt, men viktigt.

Jag har många härliga minnen från Perslundaskolan, jag mins ljudet av studsande basketbollar i gympasalen, jag minns hur vi fick ställa oss i kö framför dörren på väg ut ifrån kemilektionerna, den suveräne läraren Fredrik Wiklund ville först höra att vi kunde formlerna innan vi fick lämna klassrummet, sa du fel var det bara att ställa sig sist i kön. Lite stressande kanske men.... men de starkaste är nog känslan av en sann glädje, så mycket skratt och den här underbara känslan av tillhörighet, att vara en i gänget av fantastiska, och vad jag vet vänner för livet. Ta hand om era vänner och var schyst mot alla andra.

Det finns lärare som jag minns med stor tacksamhet. Lärare som såg oss elever och bekräftade oss.

Ibland tror jag vi vuxna glömmer bort hur viktigt det är att vi ser och bekräftar de yngre i vår omgivning; en positiv kommentar, en klapp på axeln kan betyda så mycket och ibland förändra allt.

Ni lärare är så oerhört viktiga, ni är en av samhällets absolut viktigaste, om inte den viktigaste resursen.

Er uppgift är ingen liten uppgift och den är helt avgörande för både en människa och ett lands utveckling och framtid. Det land som inte prioriterar skolan, och inte är vän med sina lärare, kommer aldrig att lyckas. Därför ger den här satsningen hopp och framtidstro.

Framtidstro är nog också särskilt viktigt på en ort av Ockelbos storlek.

Det pratas mycket om att städerna är framtidens platser, att globalisering och urbanisering kommer att skapa nya nav kring växande städer. Så är det, men det behöver inte betyda att landsbygden blir oviktig.

Tvärtom lär vi oss hela tiden att vi människor omprövar och omvärderar det som är viktigt för oss. I takt med att städerna växer, är det också många som söker alternativ, andra livsstilar. Som efterfrågar det som vi, ja vi som är från den här typen av platser tar för självklart: den starka gemenskapen, tilliten och att ha naturen inpå knuten.

Det är mysigt att åka bil här hemma. Man behöver aldrig ta ner handen när man åker genom samhället; för det är alltid någon man känner, eller som man borde känna eller som man borde heja på i alla fall!

Landsbygden har en framtid, men framgången kommer delvis att bero på vilken uppfinningsrikedom, ambition och engagemang som finns lokalt.

Alla måste bidra och hjälpas åt.

Det har betydelse att man som ni, visar att man vill satsa på skolan. Det är en tydlig signal till alla som bor här, och till de som funderar på att flytta hit: här tror vi på framtiden, här rustar vi skolan och här investerar vi i de unga. Det spelar roll.

En annan sak som spelar roll, men som kanske är lite svårare att mäta, är vilken sorts anda och kultur en ort präglas av. Är det enkelt eller svårt att flytta till orten? Känner man sig välkommen?

Tillgången på bostäder och jobb är givetvis oerhört centralt, men något annat, som betyder väldigt mycket, är om man får komma in i gemenskapen, får man vara med.

Och hur ser man på den som satsar tid och pengar på att starta eget – är det en tillgång eller något konstigt? Jag önskar att det är många av er elever som kommer att våga ta steget att starta något eget just här i Ockelbo i framtiden.

För det kommer att spela roll för Ockelbo om det blir fler som Erik Lundgren, vars båtar och snöskotrar blev kända över hela Norden och fler som Lars Krantz som har skapat en fantastisk trädgård som har blivit så erkänd och hjälpt oss att sätta Ockelbo på kartan. Och fler som Pernilla Hållén som idag har 400 anställda på hel- eller deltid i sitt vårdföretag och fler viktiga eldsjälar som Johan Stark som med sitt engagemang gör skillnad.

Ja det finns mycket att kämpa och tro på här!

När jag funderade på vad jag ville säga idag, fick jag en sångtext i huvudet. Den skrevs av en musikgrupp från Piteå som bildades på 70-talet. Refrängen i texten går så här:

Det är här man känner vart stigarna går
man vet,, vem som är släkt med vem
Det är här man vet var gäddorna står
det är hit man kommer när man kommer hem

Så känner jag när jag kommer hem till Ockelbo.
Tack för att jag är välkommen tillbaka.

Jag är väldigt stolt över att vara här idag, men än stoltare, över att vara härifrån.

Mina värderingar grundades här.
Jag har bott i Ockelbo, och Ockelbo kommer alltid att bo i mig.

Med de orden förklarar jag härmed nya Perslundaskolan invigd.

Till toppen