H.M. Konungens invigningstal på Kungliga Slottet vid utställningen ”I tiden”, Kungliga klockor under 400 år

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Drottningen,

Kronprinsessan

Mina damer och herrar,

Varmt välkomna till öppningen av utställningen ”I tiden”, som handlar om kungliga klockor under 400 år.

Genom seklen har klockor spelat en viktig roll här på slottet. Både för att hålla ordning på tiden, och som utsmyckning.

En riktigt fin klocka är ju inte bara tekniskt fulländad. Den är också vacker att se på. Och ibland också att höra på!

Det är en fascinerande ljudupplevelse när slottets alla klockor slår tolv precis samtidigt. Det tyckte jag redan som liten. Så det är kanske inte så konstigt, att klockor och urmakeri har blivit ett stort personligt intresse för mig!

Nu visar vi upp fler än femtio olika klockor från slottets samlingar, här i Bernadottevåningen. Var och en med sin egen historia. Och sin egen funktion. Den äldsta tillverkades redan 1585. För 430 år sedan. Men den går fortfarande rätt!

Det kan vi förresten tacka vår skickliga slottsurmakare för. Varje vecka går hon runt och drar upp alla slottets klockor. Det är nästan hundra stycken – så det tar sin tid

Som ni kommer att se har klockorna förändrats mycket över tid. Och fortsätter att förändras.

Idag har vi smarta klockor, som kan användas för att läsa meddelanden och välja musik. Eller berätta för oss hur långt vi sprungit på löprundan.

I framtiden kommer vi säkert att fylla våra armbandsur med ännu fler funktioner, som vi inte ens kan föreställa oss idag.

Men en sak, som faktiskt inte förändras särskilt mycket, är vi människor. Vår tillvaro bygger på att vi kan mäta och planera vår tid. Så var det ju faktiskt redan på solurens tid.

Ja, det finns en rik tradition att bygga vidare på. Och det är väldigt roligt att få visa upp så fina exempel på den. Jag hoppas att många ska komma hit till Stockholms slott, och ta del av det fantastiska kulturarv som finns här.

Med det vill jag förklara utställningen öppnad!