H.M. Konungens tal vid Stenhammardagen

Stenhammars Gods

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Det är alltid lika roligt att få hälsa välkommen hit till Stenhammars Gods och den årliga Stenhammardagen. Men den här gången är det faktiskt extra roligt och viktigt. Det är nämligen tioårsjubileum i år!

I tio år har Sveriges Lantbruksuniversitet och Stenhammars Gods samarbetat kring djurhållning och biologisk mångfald. Det har varit ett lyckat och lärorikt samarbete. Vi har mötts varje år för att diskutera aktuella frågor kring lantbruk och matproduktion. Från jord till bord, som det heter. Det har dessutom blivit en uppskattad tradition för mig, prins Carl Philip och våra medarbetare här på godset.

I år har det också gått 20 år sedan Sverige blev medlem i den Europeiska Unionen, EU Och det är 50 år sedan prins Wilhelm, min farfars bror, gick bort här på sitt älskade Stenhammar.

Milstolpar som dessa är värda att stanna upp vid, för att blicka både bakåt och framåt.

En insikt som jag tror har slagit igenom allt mer det senaste decenniet är att det ofta lönar sig redan idag att tänka på framtiden. Vårt svenska lantbruk konkurrerar på en global och snabbrörlig marknad. Där kan vi konkurrera med det som utmärker svenskt lantbruk: hög kvalitet och höga ambitioner för både djurs och människors hälsa.

Många känner trygghet när de väljer en svensk köttbit från en näraliggande gård i stället för en lite billigare utländsk. Den känslan är värd mycket. Den vill vi förvalta och förstärka.

Vi har en intressant och innehållsrik dag framför oss.

Under de 20 år som gått sedan Sverige blev en del av EU har mycket förändrats. Det gäller både hur vi producerar maten och hur vi konsumerar den. Det kommer vi att få höra mer om idag. Liksom om hur livet kunde te sig här på Stenhammar i mitten av förra seklet, då prins Wilhelm levde här.

Men, som sagt. Jubileer är inte bara till för tillbakablickar! Utan de lämpar sig också mycket väl för att tala om framtida vägval.

Om vi vill att odlarens möda ska löna sig, både i dag och i kommande släkten – ja, då måste vi ha en tydlig strategi för hur det ska gå till. Den framtidsdiskussionen ser jag fram emot att ta del av senare idag.

Med det vill jag återigen önska er varmt välkomna hit och till en dag på Stenhammar!