H.M. Konungens tal till brudparet

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära Brudpar,

Äntligen får vi fira bröllop mellan er båda,

Sofia och Carl Philip!

Vi har idag bevittnat er fina vigselakt, vi har lyssnat på de kärlekslöften ni gav varandra och vi har hört de vackra klockspelen, som fick inleda bröllopsceremonin när

”de två nu blev till ett”.

Och det är en alldeles särskilt fin känsla att få fira er kärlek här på slottet där du är född käre Carl Philip.

För din mamma och mig är det en stor glädje att dela denna stora dag tillsammans med er.

Den här dagen som ni längtat så mycket efter, lagt ner så mycket energi på och planerat med så stor omsorg för att ge den er personliga touch, för att det ska bli ett alldeles speciellt minne för hela livet för er, men också för oss andra.

Du är en mångsidig och nyfiken person, med intressen och förmågor inom ett flertal olika områden. Det syns inte minst i den breda utbildning som du har skaffat dig.

Efter din värnplikt som båtchef vid Vaxholms amfibieregemente gick du vidare och utbildade dig till officer. Sedan dess har du stigit i graderna och är idag major.

Du har avslutat en utbildning i grafisk design och reklam på Forsbergs skola. Och så senast din lantmästarexamen efter studierna vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Du har haft framgångar inom alla dessa områden. Och det gäller inte minst det konstnärliga. Jag tänker till exempel på din firade fotoutställning om Botaniska trädgården i Uppsala i samband med Carl von Linnés 300-årsjubileum. Jag tänker också på din tid vid Rhode Island School of Design i USA.

Skolan utlyste en tävling för att skapa bästa grafiska utseende för Martha's Vineyard Museum. Du vann tävlingen med ett förslag som du lämnat in under pseudonym.

Din breda gärning knyter an till intressen och professioner som i flera generationer haft en viktig plats i vår familj.

Men du har gjort dina egna vägval. Du har gjort det på ditt sätt. Och du har arbetat hårt och målmedvetet för att nå dina fina resultat. Det gör mig stolt och glad som din pappa.

Du och jag har många likheter. Vi delar t.ex. en stor passion för idrott. Och vi har faktiskt ungefär samma talanger.

Ingen av oss har väl briljerat på tennisbanorna och något bollsinne är vi väl knappast kända för.

Men däremot på skidor eller i löpspåret där trivs vi. Och där fann vi varandra tidigt. En dag, du var kanske åtta eller nio år, skulle jag ut och springa på Drottningholm. Då satt du där med färdigknutna gympaskorna och väntade på mig.

Du ville springa med! Och så blev det! Det kom att bli många mil ihop. Ända tills den dagen kom då du sprang ifrån mig!!

Du har med bravur axlat min farbror och din gudfar Prins Bertils roll som motorprins. Det är roligt, och har dessutom en extra finess: att det ger mig en oklanderlig ursäkt att åka på racingtävlingar.

Ditt matintresse sträcker sig hela vägen från jord till bord. Även det har vi gemensamt, men än så länge är det jag som har tallrik nummer 17 i Gastronomiska akademien och som din gudfar hade innan jag fick den.

Engagemanget för skog, lantbruk och miljö är jag glad att få dela med dig, bland annat på Stenhammars gods.

Allt detta är också en stor tillgång när du hjälper mig att representera Sverige. Som rikets statschef vill jag tacka dig alldeles extra för det arbete du gör för att tjäna Sverige.

Jag vill också passa på att lyfta fram en av dina personliga egenskaper som hela Sverige nyligen fick ta del av. Det är ditt mod. Det var modigt av dig att berätta om dina läs- och skrivsvårigheter och öka kunskapen på detta område. Det här betyder mycket för hundratusentals andra i samma situation.

Framförallt för barn och ungdomar. Och inte minst för mig.

Du visade också mod vid en nattdykning när du räddade en situation som kunde ha slutat illa. Du och din dykgrupp befann er i en grotta då sikten plötsligt blev mycket dålig. Med mod, din kunskap och ditt lugna ledarskap tog du över befälet och ledde dina kamrater hand i hand ut i säkerhet. Den händelsen kännetecknar dig och din karaktär. Carl Philip, du är en fin förebild för många.

Sofia, jag vill med stor värme hälsa dig välkommen till vår familj. Vi har lärt känna dig som en varm, trygg och öppen person. Du är engagerad och företagsam. Och dessutom mycket omtänksam. Du visar en genuin omsorg om andra människor.

Du har arbetat som volontär och biståndsarbetare i flera afrikanska länder. Och du har på ett imponerande sätt byggt upp Project Playground, som gör viktiga insatser för barn och unga i Kapstaden.

Allt det här kommer du också att ha stor nytta av i din nya roll som prinsessa av Sverige. Vi är stolta över dig!

Och när jag tänker efter, så har nog Carl Philip och jag även likheter här, när det gäller att lyckas få den rätta och mest fantastiska kvinnan i sitt liv.

Det är slående vilken glädje och samhörighet som du Sofia och Carl Philip funnit hos varandra. Det är en sann lycka att se hur ni båda tar fram det bästa hos den andre. Hur ni samarbetar, och kompletterar varandra. Och hur ni stöttar varandra – i smått och i stort.

Jag hälsar också familjen Hellqvist hjärtligt välkommen till vår familj. Genom Carl Philips och Sofias kärlek till varandra skapas också nya vänskapsband.

Kära brudpar, idag börjar ert liv som äkta makar.

”Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett.” Så står det skrivet.

Från och med idag ska er främsta lojalitet vara hos varandra.

Det är inte alldeles lätt för en pappa att vänja sig vid den tanken - och inte för din mamma heller för den delen.

Men det är som det ska vara.

Carl Philip och Sofia: Alla vi som har varit med er idag har fått uppleva er kärlek och den samhörighet som ni har med varandra.

Det har skapats en fantastisk stämning i Slottskyrkan och här i Vita havet. Ta fasta på den stämningen. Bär den med er.

Och kom ofta tillbaka till den i vardagslivet som äkta makar.

Följ Paulus uppmaning i Romarbrevet, som vi fick höra i Slottskyrkan idag, att överträffa varandra i ömsesidig aktning.

Kära brudpar. Var rädda om varandra och det gemensamma liv som ni nu börjar bygga.

Vi, era släktingar och vänner, önskar er all lycka och välgång!

Jag ber alla här i salen att förena er med mig i ett fyrfaldigt leve och en skål.

De leve!