H.K.H. Prins Carl Philips tal vid bröllopet

(Det talade ordet gäller)

Your Majesties, Your Royal Highnesses, Excellences, ladies and gentlemen,

dear family and friends, and last but not least, my dear wife Sofia.

Ibland kommer man till ett avgörande val; ett val som avgör hela ens framtid och som handlar om vem man är, och framför allt om vem man vill vara.

Ofta kräver det mod. Mod att inte välja den lätta vägen bara för att den är lätt, utan mod att stanna på den svåra vägen för att den är rätt.

Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen.

Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist Sofia, valde vi rätt – ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man. Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje.

Idag bevisar vi att kärleken övervinner allt.

Alla som lärt känna dig vet att det enda som slår din yttre skönhet är din inre.

Mina vänner, ni vet alla att Sofias styrka och mod inte enbart handlar om vår kärlek. Dessa är större än så.

När du startade Project Playground var det så mycket mer än ett projekt långt borta i Sydafrika. Det var hundratals barn och ungdomar som kunde få hopp om en bättre framtid. Det var en förhoppning om en bättre värld. En värld byggd på empati, engagemang och kärlek.

Du står upp för starka värden med passion och mod.

De viktigaste av dem alla är kanske: att våga vara sig själv, att våga stå upp för sig själv. Och framförallt att kärleken inte känner några gränser, oavsett religion, kön eller bakgrund.

Sofia, alla vi som känner dig vet att du är en hårt arbetande kvinna med en stark pliktkänsla och en stor lojalitet mot ditt uppdrag. Jag vet med säkerhet att du kommer ta dig an din nya roll med stor ansvarskänsla och hårt arbete.

Pappa, mamma, mina kära systrar och svågrar:

Jag har inte ord nog för att beskriva hur glad jag är för att ni har tagit emot Sofia med öppna armar. Ert stöd har betytt mycket för oss, både i medgång och i motgång. Jag vet att jag talar för oss alla när jag säger att du har berikat vår familj, Sofia.

Och jag tackar också din familj, Sofia, som tagit emot mig med lika öppna armar. Jag har välsignats med en familj till. En familj med mycket värme, kärlek och omtanke.

Jag vill också passa på att tacka det svenska folket för det stöd vi har fått för vår kärlek. Den glädje vi har mött har värmt våra hjärtan.

Kära vänner, jag vill ta med er på en liten resa som började den 24 juni 2014. Det är en av de viktigaste resorna i mitt liv. Jag körde 67 mil fram och tillbaka i 9 timmar, eller i 32 400 sekunder.

Mitt mål var arbetsförmedlingen i Mora – och nej, jag var inte på jakt efter ett nytt jobb. Jag var på väg för att träffa min blivande svärfar för att be om Sofias hand. Aldrig har en resa varit så betydelsefull för mig som den resan.

Älskade Sofia, idag börjar ett nytt skede i mitt liv. I ditt liv. I vårt liv. Jag vet inte vad som väntar oss i framtiden, men jag vet att din kärlek gör att jag kan ta mig an vilken utmaning som helst.

Ditt förstånd, ditt engagemang och ditt mod inspirerar. Stolt säger jag att du är min förebild. Sofia, jag är besjälad av tanken att få göra gott tillsammans med dig.

Jag har mycket kvar att lära i livet och mycket kvar att göra. Det är en lång resa, och den resan ser jag oändligt mycket fram emot att få göra tillsammans med dig.

Men det viktigaste har jag redan lärt mig, och det är att kärleken övervinner allt.

Sofia, du är bäst. Jag älskar dig.

Dear Friends!

Please join me in the most important toast – a toast for a love that conquers all. A toast to my beloved and beautiful wife Sofia.