H.M. Konungens tal, invigning E4 Sundsvall

Sundsvall

(Det talade ordet gäller)

Fru statsråd,
Herr landshövding,
Herr generaldirektör,
Sundsvallsbor,
Mina damer och herrar,

Idag kan vi blicka ut över den nya Sundsvallsbron. Flera års väntan på en ny väg är till ända. Och många, både i Sundsvall och i hela regionen, är glada och förväntansfulla över den nya vägen. Det är få städer som har en imponerande bro, så här nära stadskärnan.

Den långa Europaväg 4 går genom hela Sverige, från Helsingborg i söder, till Haparanda i norr. Och den nya sträckan gör att vårt avlånga land och hela norrlandskusten kanske känns lite kortare. Detta stora projekt ger en infrastruktur som underlättar för människor att resa och arbeta på ett smidigare och säkrare sätt.

Den nybyggda E4:an - som är 2 mil lång - kommer då vara viktig för att kunna skapa det framtida Sundsvall. Vägen säkrar att staden även i fortsättningen är en viktig mötesplats och knutpunkt. Här möts Europavägarna E4 och E14. Och hit kommer järnvägslinjer från norr, söder och väster. Det är en bra grund för att möjliggöra nya möten och nya idéer framöver.

Det är glädjande att så många har samlats här vid brofästet idag. Ni, Sundsvallsbor, har under lång tid följt arbetet på nära håll och sett bron växa fram. Flera har på olika sätt varit berörda och involverade i detta stora vägprojekt.

Resultatet kan vi nu se i form av en sträcka som lyfter fram det vackra landskapet i Västernorrland, med fri utsikt ut mot det öppna havet.

Idag öppnar en ny väg. För framtiden och för nya möjligheter.

Jag vill önska lycka till och förklarar E4 Sundsvall invigd.

Jag vill också passa på att önska alla en God jul!