H.K.H. Prins Carl Philips tal vid invigningen av foderfabriken Kronan

Kalmar

(Det talade ordet gäller)

Herr Landshövding,
Mina damer och herrar,

Det är en ära att få vara här i Kalmar och inviga Europas modernaste foderfabrik – Kronan.

Fabriken är en tydlig och viktig satsning inom svenskt lantbruk och för den svenska livsmedelsbranschen – två områden som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag är utbildad lantmästare och är engagerad i driften av Stenhammars gods. Jag vet vilket fantastiskt jobb som görs på många olika håll inom det svenska lantbruket.

Ni producerar råvaror i världsklass och ni gör det genom att tänka hållbart i hela kedjan från jord till bord – eller som ni säger: från gröda till föda.

Tidigare i år satt jag i juryn och delade ut pris till Årets Kock. Jag är även engagerad i Bocuse d’Or, EM i matlagning, som äger rum här i Sverige i maj.

Både Årets Kock och Bocuse d’Or bjuder på fantastiska matupplevelser, men en kock är aldrig bättre än sina råvaror. Därför är framtidssatsningar som Kronan så betydelsefulla.

Kronan kommer driva på den redan starka utveckling som finns inom lantbruk och livsmedel här i regionen. Fabriken är ett resultat av tidigare satsningar inom lantbruksnäringarna.

Det är dessutom en fabrik som bygger på den senaste tekniken. Kronan är energisnål, samtidigt som fodersäkerheten och effektiviteten höjs.

Kalmar Lantmän ligger bakom denna satsning. Det är initiativ som dessa som lägger grunden för ett starkt svenskt lantbruk.

Jag önskar er lycka till framöver och förklarar härmed foderfabriken Kronan för invigd.