H.M. Konungens tal, Badhusparken i Östersund

Östersund, Jämtland

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära jämtar – kära härjedalingar och kära samer!

Drottningen och jag besöker ofta Jämtland och vi tycker alltid att det är trevligt att komma tillbaka hit. Dagens besök äger dock rum av en särskild anledning.

För 40 år sedan blev jag Sveriges Konung och statschef. Med anledning av det reser Drottningen och jag runt till Sveriges alla län för att ta del av det som händer i landet. Och idag har vi kommit till det 21:a och sista länet – Jämtland.

De här resorna har gett oss en unik möjlighet att ta del av allt som händer runt om i Sverige. Alla våra möten med människor och intryck från de här länsresorna har varit enormt givande. Vi har fått många berättelser och ett bestående minne är all optimism och tillförsikt som finns för framtiden. När jag ser tillbaka på utvecklingen de senaste 40 åren upplever jag en tydlig initiativförmåga, handlingskraft och framåtanda.

För 40 år sedan var jag i Jämtland på Eriksgata. Och det känns alltid lite som att komma hem när jag är här. Och det finns skäl till att jag känner så. En av anledningarna är att jag föddes som hertig av Jämtland och det gör att jag alltid kommer att ha särskilda band till just detta landskap.

En annan anledning, som gör att vi känner oss hemma i Jämtland, är familjens stuga i Storlien. Där har vi i familjen uppskattat att tillbringa många härliga vinterveckor tillsammans!

Och Jämtland har mycket att erbjuda den idrottsintresserade. Det är imponerande att ett litet län i nordligaste Europa har arrangerat så många professionella evenemang. Hela vår familj har ofta varit i Åre på världscuptävlingar i både alpin skidåkning och skidskytte.

När vi reser både i Sverige och världen framhåller jag ofta Jämtland och era framgångar som arrangör av olika sportevenemang. Det är roligt att kunna berätta om alpina-VM och skidskytte-VM som arrangerades här i länet för några år sedan. Jag följer ert arbete och stöttar er att få arrangera nya tävlingar.

Ja, när familjen och jag kommer hit får vi alltid ny energi. Och energi producerar ni i stor utsträckning. Er vatten- och vindkraft är viktig för hela Sverige. Dessutom förser Jämtland övriga landet med skogsråvara som blir tidningspapper i Stockholm och verandor på Öland. Det är bara några exempel på hur ni bidrar till övriga landet.

Det är också lätt att förstå den positiva utvecklingen inom turistnäringen här. Satsningar i bland annat Åre, Härjedalen och Östersund med hotell, stugbyar och liftanläggningar är imponerande. Många besökare vill komma hit och det är värdefullt för tillväxten i hela regionen.

Men en stor besöksnäring ställer krav på fungerande kommunikationer och bra infrastruktur. Det gäller att ha bredband till turistanläggningarna och bra vägar för att transportera virke och besökare. I detta ligger stora utmaningar, att skapa ett samhälle som fungerar väl i hela länet och inte bara i stadsområdena.

Idag har vi också fått smaka på den jämtska matkulturen. Er satsning på det småskaliga har lyckats väl. Och vi har haft förmånen att få lokala råvaror från fjället, sjöarna och lokala odlingar. Ja, vår dag i Jämtland har varit mycket inspirerande.

Med dessa ord vill Drottningen och jag tacka för en mycket trevlig och givande dag. Vi uppskattar mycket att så många människor har kommit hit idag.

Lycka till i ert framtida Jämtland!

Till toppen