H.M. Konungens tal på Stora torget i Falun

Falun, Dalarna

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära invånare i Dalarna,

Det är i år 40 år sedan jag blev Sveriges Konung och statschef. Med anledning av det besöker Drottningen och jag i år alla län i Sverige. Det är en unik möjlighet att få ta del av allt som händer runt om i landet och möta många människor.
I dag har vi fått möta Dalarna. Jag har haft möjlighet att besöka länet många gånger under de här 40 åren. Varje besök här genomsyras av en stark förankring i traditionen tillsammans med djärva och framsynta satsningar.

Så var det under Eriksgatan 1983. Då fick vi uppleva allt från musik av fiolspelmän och körsångare vid medborgaruppvaktningen på Rommehed, till besök på Mora Teknikcentrum och SSAB:s anläggning.

Och så var det även 2002. Då invigde jag det nya Världsarvet i Falun. Det är viktigt att vi värnar Sveriges historia, men också att vi gör den tillgänglig för kommande generationer — för framtiden.

Och en tydlig framtidssatsning är Dalarnas arbete som pilotlän för grön utveckling. Jag besökte länet förra hösten och fick då ta del av hur ni arbetar med energi- och klimatfrågor. Miljöfrågorna är viktiga och angelägna, för att vi ska kunna lämna över en välmående jord till nästa generationer.

Dagens besök i Dalarna har gått i våra fäders spår! Vi började i Koppardalen i Avesta. Bruksområdet från 1600-talet är en intressant plats. Och där finns också en utbredd företagsamhet med stor tro på framtiden. Järntillgången är, och har varit, en av Sveriges viktigaste exporttillgångar.

Därifrån åkte vi vidare till Hedemora. På "Den gamla theatern" fick vi uppleva historiens vingslag. Det är alltid intressant att besöka vackra kulturmiljöer, och se hur de vårdas och värnas både för dagens medborgare, men också för framtida generationer.

Vårt besök därefter på Leksands folkhögskola gav oss god inblick i deras arbete och hur de arbetar med att möta elevers olika förutsättningar, så att de studerande kan nå sina framtidsmål.

Ett annat bra exempel på en resa, i fädrens spår, är Clas Ohlson i Insjön. Denna postorderfirma har nu flera tusen anställda och öppnar butiker även utanför Sverige. Det var imponerande att se deras jättelager i Insjön.

I kväll avslutas vårt Dalabesök. Men vi kommer tillbaka. Inte minst ser jag fram emot VM i Falun 2015. Att engagera barn och ungdomar, kultur och näringsliv, miljö och skidvänner — i Falun, i Dalarna, i Sverige. Det är en tydlig tillförsikt inför framtiden.

Med dessa ord vill Drottningen och jag tacka för en trevlig dag, vi har mött stor gästfrihet och värme. Vi uppskattar att så många människor har samlats här idag. All framtidsglädje har imponerat mycket på oss. Använd den i byggandet av det framtida Dalarna.

Lycka till!