H.M. Konungens tal i Stadsparken, Katrineholm

Katrineholm, Södermanland

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kära invånare i Katrineholm och Södermanland,

Drottningen och jag gläder oss åt att få besöka Södermanland! Vi uppskattar – alltid – att vara i detta vackra län! Oavsett årstid.

Prins Wilhelm, Min Farfars bror, bodde i Södermanland på Stenhammar under drygt 30 år. Och precis som jag själv, älskade Prins Wilhelm det sörmländska landskapet. I boken ”Svenskt land”, utgiven 1947, beskriver han hur han går runt på gården en höstdag och följer arbetet. Han skrev då:

”Fält och hagar, skogsbackar och sjöar, vita herrgårdar och smultronröda torp ...
Ett stycke Sörmland, en bit av jorden där jag hör hemma på ett alldeles särskilt sätt.”

Ja, Södermanland och Stenhammar är en bit av jorden, där också jag känner att jag hör hemma på ett alldeles särskilt sätt.

Dagens visit känns därför speciell. Varje år gör vi, i Kungafamiljen, många resor i olika delar av vårt land. Det varierar från officiella till rent privata besök och många inbjudningar är inriktade på ett särskilt evenemang eller jubileum.

I år är det 40 år sedan jag blev Sveriges Konung och statschef. Med anledning av det, reser Drottningen och jag runt i hela landet, för att kunna möta många av Sveriges invånare. Det är en unik möjlighet, att under en samlad period få ta del av allt som händer i alla län.

Vårt besök idag inleddes i Nyköping på Restaurangskolan. Vi mötte målinriktade ungdomar, som utbildar sig till framtidens kockar. Skolan är en av Sveriges främsta restaurangskolor och har nått goda resultat genom samarbete med bra restauranger i Sverige och internationellt. Jag vill då gratulera till att några av era elever dessutom ingår i det Svenska junior-kock-landslaget!

Det är viktigt och det är alltid inspirerande att möta engagerade ungdomar och lärare som brinner för de här utbildningarna. Ni är bra förebilder för många runt omkring er.
Från Nyköping kom vi hit till Katrineholm. Er stad ligger strategiskt och mycket centralt. Och här möts de södra och västra stambanorna. Härifrån har ni nära till allt och alla, med korta avstånd till Stockholm, Norrköping, Eskilstuna och Södertälje.

Det är lätt att förstå att många flyttar hit till det vackra Södermanland. Inte bara stockholmare kommer hit, utan människor från många andra länder. Södermanland har tagit emot många nyanlända, inte minst här i Katrineholm. Det är värdefullt, då mångfald är en tillgång i en allt mer globaliserad värld. För företag och föreningar, för städer och länder, är migrationen en källa till kreativitet, kulturell blomstring, utveckling och tillväxt.

Idag har vi mött flera entreprenörer från andra länder. När den traditionella industrin effektiviseras och har allt mindre bemanning, så är det viktigt att nya idéer föds och får utvecklas. Alla nystartade små företag i länet är säkert en av förklaringarna till Sörmlands utveckling.

Senare idag besöker vi ett traditionellt storföretag i Eskilstuna, Volvo. Det är en viktig och stor arbetsgivare i staden. Och det är alltid lika roligt att höra när både gamla och nya företag tillsammans bidrar till tillväxten.

Men först väntar nu en färd genom det vackra landskapet mot Julita. Under en sådan här rundresa, påminns man om värdet, att värna och vårda det vackra landskapet och kulturarvet. Det har vi som en gemensam tillgång!

Med dessa ord vill Drottningen och jag tacka för en trevligt planerad dag i Södermanland. Vi har, så här långt, fått uppleva en tydlig framtidstro och optimism. Det är inspirerande att ta del av alla goda initiativ och er energi. Behåll den även i framtiden!

Vi uppskattar också mycket, att så många människor har kommit hit till Stadsparken.

Tack!

Till toppen