H.M. Konungens middagstal i Halmstad/Halland

Halmstad

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Kära hallänningar,
Mina damer och herrar,

Drottningen och Jag, vill börja med att tacka för en mycket trevlig och inspirerande dag här i Halland. Det har varit ett väl sammansatt besöksprogram med inslag från skiftande delar i länet.

Varje år gör vi, i Kungafamiljen, många resor i olika delar av vårt land från officiella till rent privata visiter. Många av dessa inbjudningar är inriktade på ett specifikt jubileum eller en särskild händelse.

I år är det 40 år sedan jag blev Sveriges Konung och statschef. Med anledning av det vill Drottningen och jag se hela landet och förhoppningsvis möta många av Sveriges invånare från söder till norr. Vi ser det som ett fantastiskt tillfälle att under ett år, få ta del av många händelser i landets alla län.

Dagens besök började i Landeryd hos företaget Eson Comfort. Det var en rivstart på rundresan med möte hos entusiastiska företagsägare. De visade värdet av innovation och ett brinnande entreprenörskap för att nå framgång i sitt företagande. Deras tillverkning av ergonomiska lösningar för patienter i sjukvården var intressant att ta del av.

Från Landeryd åkte vi vidare med tåg och ånglok till Torup för lunch på den lilla gästgivaregården där.

Innan vi sedan tog oss vidare till Gekås i Ullared. Där mötte vi flera medarbetare och fick se olika delar av varuhuset. Det är, minst sagt, en imponerande anläggning som har byggts upp. Där finns något för alla att uppleva, oavsett ålder. Det var en spännande inblick i företaget.

Därefter kom vi till det främsta laxvattnet på den svenska västkusten vid Ätran i Falkenbergs kommun. Det var lärorikt att få information om hur de, tack vare en omfattande fiske- och vattenvård, har lyckats behålla den självreproducerande laxen. I förra veckan var jag på ett seminarium i Mörrum i Blekinge för att diskutera fisket och Östersjölaxens framtidsmöjligheter. Sportfiske är ett hållbart sätt att bruka naturens resurser. Lokalt näringsliv stimuleras av fisketurister och skapar nya arbetstillfällen. Det är glädjande att se hur fiskerinäringen bidrar till mindre orters tillväxt och värnandet av lokala naturintressen.

Efter laxen i Ätran gick turen vidare till Mjellby konstmuseum, där vi visades runt bland Halmstadgruppens alster. Vi har besökt museet tidigare, men varje gång finns det alltid något nytt att uppleva i tavlorna. Den permanenta utställningen är fascinerande och visar en viktig del av svensk konsthistoria. Så det var roligt att även få se de nya tavlorna som har donerats till Mjellby.

Som avslutning på dagen i Halland besökte vi bostadsområdet Andersberg i Halmstad. Vi fick en guidad promenad och presentation om hur de arbetar med grannsamverkan och boendeinflytande. Allt för att de boende ska ges möjlighet att skapa en närmiljö med trygghet och trivsel. Det var tillfredsställande att höra hur de framgångsrikt har lyckats minska förstörelse och antalet brott i området.

Ni har ett fantastiskt län på många sätt. Det vet redan ni som har valt att bo här!

Och även min farbror, Prins Bertil, uppskattade Halland mycket. Prins Bertil och Prinsessan Lilian var hertigpar av Halland och tillbringade mycket tid här i Halmstad och Tylösand.
Nu är båda borta, men jag är övertygad om att Prins Bertils och Prinsessan Lilians minne kommer leva kvar här i Halland.

Med dessa ord vill Drottningen och jag än en gång, tacka för en givande dag i Halland.

Vi har under dagen fått uppleva en drivkraft och ett tydligt engagemang för framtiden i länet. Det är glädjande att se alla goda initiativ och energi. Behåll den i det fortsatta arbetet. Ni har tillsammans utvecklat ert samhälle till vad det är idag.

Avslutningsvis vill vi också tacka för en trevlig kväll och utomordentlig måltid med god mat och dryck.

Tack!

Till toppen